Ekonomi

Türkiye Müteahhitler Birliği: İmar affı gündemden tümüyle çıkarılmalı

Raporda, inşaat sektöründe geçen yıl yaşanan daralmanın, 2020'den bile büyük olduğuna dikkat çekildi

16 Nisan 2023 14:00

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) raporunda, "Ülkenin gündeminden imar affı ve benzeri uygulamalar tümden çıkartılmalı, aksine müeyyidelerin caydırıcı olması sağlanmalıdır" ifadelerine yer verdi.

Türkiye Müteahhitler Birliği, 2023’ün ilk çeyreğine ilişkin sektör raporunu yayımladı. “Deprem Felaketinin Acıları İçinde Seçim Süreci” başlığını taşıyan raporda küresel ve ulusal ekonomi ile inşaat sektörüne ilişkin veriler yer aldı.

"Enkaz, boyut itibarıyla Erciyes Dağı'nın büyüklüğünde"

Raporda, Kahramanmaraş merkezli depremlerin, ülkede yaşanan acı tecrübelere rağmen depreme karşı yeterli önlemlerin alınmamış olduğunu ve dayanıksız yapı üretiminin yaygınlığını gözler önüne serdiği belirtilerek, şu değerlendirmede bulunuldu:

“Ortaya çıkan yaklaşık 230 milyon tonluk enkaz, boyutu itibarıyla Erciyes Dağı’nın büyüklüğü ile kıyaslanmıştır. Yıkılan binalar ve yitirilen canlar, doğal afet risklerini ve zemin şartlarını dikkate alan kentsel planlamanın, yetkin mühendisliğin, projeye uygun imalatın, doğru ve kaliteli malzeme kullanımı ile yapım faaliyetleri denetiminin hayati önemini ortaya koymaktadır.”

Deprem bölgesinde inceleme yapan teknik ekiplerin yapı hasarlarıyla ilgili tespitlerine yer verilen raporda, 2019’da yapı müteahhitlerinin ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterliklerine göre sınıflandırılması için hazırlanan “Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik”in, yurt çapında etkin ve taviz verilmeden uygulanması gerektiği vurgulandı.

"İmar affı vr benzeri uygulamalar tümden çıkartılmalı"