Dünya

Türkiye, İspanya ve Portekiz; ortak süper bilgisayar MareNostrum 5'i tanıttı

Süper bilgisayarın kapasitesi, orta-üst segmentte yaklaşık 380 bin dizüstü bilgisayarın toplam kapasitesine denk geliyor

22 Aralık 2023 16:17

Barselona merkezli Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi (BSC-CNS), Perşembe günü Avrupa'nın en gelişmiş süper bilgisayarlarından biri olan MareNostrum 5'in açılışını yaptı. Süper bilgisayarın kapasitesi, orta-üst segmentte yaklaşık 380 bin dizüstü bilgisayarın toplam kapasitesine denk geliyor. İspanya Başbakanı Pedro Sánchez de yeni süper bilgisayarın açılışına katıldı.

Yüzde 50 Avrupa Birliği, yüzde 35,13 İspanya, yüzde 9,87 Türkiye ve yüzde 5 Portekiz’in yatırımlarıyla Barselona'da kurulan yeni makine, 20 yıl önceki ilk versiyonundan 10 bin kat daha fazla güce sahip.

Bilimsel araştırma alanında muazzam olanaklar yaratması beklenen MareNostrum, yapay zeka kullanarak araştırma yapma yeteneğini hızlandırmak ve iklim değişikliği gibi küresel sorunların çözümüne yardımcı olacak yeni bilimsel atılımları mümkün kılmak için temel yeteneklere sahip.

Süper bilgisayar, misyonu Avrupa'da dünya çapında yüksek performansa sahip en büyük süper bilgisayar ekosistemini geliştirmek olan AB, Avrupa ülkeleri ve özel ortakların ortak bir girişimi olan Avrupa Yüksek Performanslı Hesaplama Ortak Girişimi'ne (EuroHPC Joint Undertaking) ait. 

Süper bilgisayar, yapılan ihale sonucunda seçilen tedarikçi Eviden'in teknolojisine sahip; aynı zamanda Lenovo, IBM, Intel ve Nvidia teknolojilerini de içeriyor ve kurulumunda Alman danışmanlık şirketi Partec yer alıyor.