Gündem

Türkiye-Irak ilişkilerinde yeni dönem: Kalkınma Yolu Anlaşması imzalandı

22 Nisan 2024 18:10

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Sudani, ortak basın açıklamasında konuştu. Erdoğan, "Ziyaretimin, Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktasını teşkil edeceğine inanıyorum" dedi.

Erdoğan, Irak'taki resmi ziyaretleri kapsamında, Bağdat'taki Hükümet Sarayı'nda Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan'ın Sudani ve Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile gerçekleştirdiği görüşmeler sonrası, Kalkınma Yolu Projesi Anlaşması imzalandı. Erdoğan ve Sudani, görüşmelerin ardından ortak basın açıklaması düzenledi. 

İmza töreninde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Irak Ulaştırma Bakanı Rezzak Muhaybis, Katar Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Casim bin Seyf es-Sulayti ile BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Süheyl Muhammed el-Mezrui de hazır bulundu. 

"Yeni İpek Yolu projesi"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Oraloğlu, anlaşmanın detaylarını X hesabından duyurdu. Projenin "Yeni İpek Yolu" olarak değerlendirildiğini ifade eden Uraloğlu, şunları söyledi: 

"Cumhurbaşkanımızın riyasetinde Irak, Katar, BAE Ulaştırma Bakanları ile "Kalkınma Yolu Projesi Mutabakat Zaptı"nı imzaladık. Dünyada gelişen ve büyüyen ticaret hacmi ile Türkiye'nin stratejik konumunu temel alarak yürüttüğümüz "Kalkınma Yolu Projesi" ile artık Fav Limanı'ndan Londra'ya kadar kara ve demir yoluyla Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlayacağız. Yeni İpek Yolu olarak nitelendirdiğimiz Kalkınma Yolu Projesi ile ülkemizin ekonomik ve jeopolitik statüsü daha da güçlenecek! Proje ile ayrıca Irak’ta bulunan Büyük Fav Limanı’nı önemli bir geçiş merkezi olarak kurguluyor; Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini Türkiye üzerinden geçirerek önemli ölçüde azaltıyoruz.

"Doğu-batı yönündeki koridorlar kuzey-güney yönünde de bağlanıyor"

Fav Limanı'ndan yola çıkacak bir geminin Süveyş Kanalı üzerinden Avrupa’ya ulaşması arasında geçecek olan zaman ile Kalkınma Yolu üzerinden aynı yükün Avrupa’ya ulaşması arasında 15 günlük bir kazanım süresi sağlanacak. Fav Limanı'nı 1200 km'lik demir yolu ve otoyolu ile Türkiye sınırına ve oradan da Avrupa’ya bağlayacak proje bölgesel ticaret açısından yeni bir kapı aralayacak. Kalkınma sadece uygun maliyetli ve kısa süreli bir ulaştırma koridoru sunmakla kalmıyor; aynı zamanda mevcut ulaştırma koridorlarını tamamlıyor. Böylece, doğu batı yönündeki koridorları kuzey güney yönünde de bağlamış oluyor. Global ticaret sistemine doğrudan katkıda bulunacak olan Kalkınma Yolu Projesi, katılımcı bütün ülkelerin kalkınmasına ve gelişmesine de fayda sağlayacak."

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Irak Başkanı Sudani'den ortak açıklama: "Irak topraklarından başka bir ülkeye saldırı düzenlenmesine izin veremeyiz"

TIKLAYIN | Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmî temaslarda bulunmak üzere Irak'ın başkenti Bağdat'ta

TIKLAYIN | Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bağdat'ın ardından Erbil'e gitmesi bekleniyor: IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, "tarihi ziyaret" dedi