Gündem

Türkiye ile BAE arasındaki "Ekonomik Ortaklık Anlaşması"na yeni yönetmelik

23 Temmuz 2023 00:51

Nisanda yine Erdoğan'ın kararıyla oynaylanan, Türkiye ile BAE arasındaki "Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması"na ilişkin yeni yönetmelik yayımlandı. Erdoğan'ın Körfez turu akabinde yayınlanan karar, iki ülke arasındaki "menşeli eşya" yöntemlerine ilişkin alındı. 

Körfez turundan yeni dönen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan bugünkü Resmi Gazete'de, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ticaretini ilgilendiren yeni bir yönetmelik belirlendi. İlgili yönetmelik, sekiz bölümden ve 108 sayfa ek belgeden oluştu.

Ticaret Bakanlığınca belirlenen "Türkiye Cumhuriyeti İle Birleşik Arap Emirlikleri Arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması Çerçevesindeki Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik", 27 Nisan'da yine Erdoğan'ın kararıyla imzalanan anlaşmaya ilişkin getirildi.

BAE'nin başkenti Abu Dabi'de 3 Mart 2023'te imzalanan anlaşma, hükümlerine uygun olarak taraflar arasındaki ticaret ve yatırımın serbestleştirilmesi ve kolaylaştırılması amaçlıyor. Anlaşmaya göre taraflar, anlaşmada belirlenen standartlar, teknik düzenlemeler ve uygunluk değerlendirme prosedürleri alanındaki işbirliğini güçlendirecekti.

TIKLAYIN | BAE ile Türkiye arasında 51 milyar dolarlık anlaşma imzalandı

Erdoğan'ın imzasıyla bugün yayımlanan 32257 sayılı ve 23 Temmuz tarihli Resmi Gazete'deki yönetmelikle ilgili "Yönetmelik, Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında 3/3/2023 tarihinde imzalanan, 30/3/2023 tarihli ve 7449 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan ve 27/4/2023 tarihli ve 7180 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanan Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşmasının 7 nci Faslında düzenlenen 'Menşeli Eşya' Kavramının Tanımı ve İdari İşbirliği Yöntemlerinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları kapsar" denildi.