T24 Dış Haberler
Suriye'nin Halep kentinde Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki grupların Şam yönetimi güçlerine yönelik olarak başlattığı "sınırlı" operasyon kapsamında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Başlangıçta sınırlı bir operasyon olarak planlanan harekâtın, Şam güçlerinin mevzilerinden kaçmaya başlamasıyla genişlediği bildirildi. Gruplar, kent merkezine 5 kilometre mesafeye yaklaştı. Suriye ordusu ise HTŞ liderliğindeki grupların denetimindeki bölgeleri havadan yoğun bombalıyor.
TIKLAYIN | Kuzeybatı Suriye’de şiddetli çatışmalar: Harita değiştiren operasyonda Batı Halep’e yoğun bombardıman
TIKLAYIN | HTŞ liderliğindeki gruplar bir kez daha şehrin kapılarına dayandı; Halep’e 5 kilometre yaklaştılar
The Middle East Eye'dan Ragıp Soylu'nun haberine göre; üst düzey bir Türk güvenlik kaynağı, Türkiye'nin bölgedeki gerilimin tırmanışını önlemek için operasyonu engellemeye çalıştığını söyledi.
2019 yılında Rusya ve Suriye hükümeti tarafından İdlib'de HTŞ liderliğindeki silahlı grupların kontrolündeki bölgelerde yerleşim yerlerini korumak amacıyla bir çatışmasızlık anlaşması imzalanmış ve bu anlaşma kapsamında iletişim ve koordinasyon kanalları kurulmuştu.
Hedef M5 yolu
T24'ten Namık Durukan, silahlı gruplar tarafından oluşturulan Fethu’l Mubin Operasyon Odası tarafından yönetilen savaşan hareketli birliklerin M5 yolunu ele geçirmek istediğini yazdı. Doğu İdlib kırsalına bağlı Dahih beldesinin ordudan alınması sonrası M5 otobanı söz konusu gruplar tarafından ulaşıma kapatıldı.
M5, Suriye'nin Ürdün sınırı yakınlarında başlayan ve Türkiye sınırı yakınlarındaki Halep'e kadar uzanan otoyol. İdlib vilayetini boydan boya kesen ve 450 kilometre uzunluğundaki yol, ülkenin nüfusu en fazla olan dört kentini, Şam, Humus, Hama ve Halep'i birbirine bağlıyor. Savaş öncesinde Suriye'nin ekonomik arterlerinden biri olan M5, ülkenin sanayi merkezlerinden Halep'i de besliyor.
Uzmanlar otoyol aracılığıyla yapılan ticari işlemlerin savaş öncesinde 25 milyon dolarlık günlük hacme sahip olduğunu tahmin ediyor. Otoyol Suriye'nin doğusu ve kuzeyinden ülkenin geri kalan kesimlerine buğday ve pamuk taşımacılığı için kullanılıyor. Ayrıca Ürdün, Suudi Arabistan, Türkiye ve Arap ülkeleriyle ticaret de bu yol üzerinden yapılıyor.
|
Esad Moskova'da mı?
uriye’de harekâtı başlatan gruplara yakın kaynaklar, bölgede şiddetli çatışmalar yaşanırken Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmek üzere Moskova’ya gittiğini ileri sürdü. Haberde, 2015 yılında İdlib’in Şam yönetimi tarafından kaybedilmesi sırasında da da Esad’ın Moskova’ya giderek Putin’den destek istediği ifade edildi.