Ekonomi

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği: Asgari ücretteki son artış yüzünden pazar ve istihdam kaybı kaçınılmaz

"630 dolar maliyetle Bangladeş, Vietnam, Hindistan Kamboçya gibi ülkelerle bizim rekabet etme şansımız yok"

Görsel temsilidir

23 Aralık 2022 08:50

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, asgari ücrete yapılan artışla birlikte asgari ücretli bir çalışanın işverene maliyetinin 410 dolardan 630 dolara yükseldiğini belirterek; sektörün küresel rakiplerle rekabet edemez hale geldiğini, pazar ve istihdam kaybının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Kaya, "630 dolar maliyetle, Bangladeş, Vietnam, Hindistan, Kamboçya gibi ülkelerle bizim rekabet etme şansımız yok" dedi.

İşçilik maliyetlerinin ağırlığının yüksek olduğu tekstil ve hazır giyim sektörleri ile ilgili Reuters'a değerlendirmede bulunan Kaya, "8 bin 500 lira olan net asgari ücretin bize 11 bin 758 lira maliyeti var. 11 bin 758 lira 630 dolar yapıyor. Zam öncesi bu rakam 410 dolardı. Yani bizim 410 dolar olan maliyetimiz 630 dolara çıktı" dedi. Kaya, şöyle konuştu:

"Bu maliyetle fiyat tutturmamız hiç kolay değil. Daha pahalı bir ülke olduk. Bu maliyetlerle geçmişte yaptığımız işleri yapamaz hale geleceğiz, müşteri kaybedeceğiz. O müşteriler bizim rekabet ettiğimiz ülkeler gidecek. 630 dolar maliyetle Bangladeş, Vietnam, Hindistan Kamboçya gibi ülkelerle bizim rekabet etme şansımız yok."

Küresel resesyon, enflasyon artışı ve hane halkı harcamalarındaki düşüşle birlikte son 3 ayda zaten alınan siparişlerde bir düşüş yaşandığını belirten Kaya, oluşan maliyet artışı ile birlikte müşteri kayıplarının hızlanacağını söyledi.

Kaya, "İşçilik ve enerji başta olmak üzere maliyetlerin artmasından dolayı fiyat tutturamadığımız için işler Türkiye ile rekabet eden ülkelere gidiyor. İhracat pazarlarımızda önümüzdeki dönem ortalama olarak adet bazında %20-30'lara varan daralmalar göreceğiz gibi geliyor... İlk çeyrekle başlayacak ve ilk altı ayda kapasitelerde yüzde 20-30 civarında daralma olacak. Bu da önümüzdeki dönemde istihdam kaybına neden olacak. Toplamda yüzde 10 civarı istihdam kaybı bekliyoruz" dedi.

TIKLAYIN - İşten çıkarmaların başladığı hazır giyim sektöründe istihdam kaybı yüzde 15'e varabilir