Yaşam

Türkiye'den Hindistan'a: Kadınlar hijyenik pede ulaşırken ne kadar sıkıntı yaşıyor?

'Period. End of Sentence' belgeseli, Hindistan'daki kadınların hijyenik pede ulaşım konusundaki sıkıntıyla nasıl başa çıktıklarını anlatıyor

18 Şubat 2019 17:29

T24
Gonca Tokyol

Netflix’te vizyona giren ‘Period. End of Sentece // Aybaşı. Hükmün Sonu’ belgeseli, geçen hafta Türkiye’de de gündeme gelen bir sorunu merkezine alıyor. 25 dakikalık belgesel, Hindistan’nın kırsalındaki kadınların hijyenik pedlere ulaşımda yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle eğitimlerini yarıda bırakmaları ve bununla mücadele etmek için bir grup kadının kendi tek kullanımlık pedlerini üretmeye başlamalarının hikayesinin anlatıyor.

CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de geçen hafta bir kanun teklifi vererek hijyenik pede ve tamponlardan alınan verginin düşürülmesini gündeme getirmişti.

TIKLAYIN - CHP’li Sera Kadıgil kanun teklifi verdi: Ped ve diğer hijyen ürünlerindeki vergi oranı düşürülsün

Netflix’te yayına giren belgeselde de izleyiciler, yerel bir ped fabrikasının kuruluş adımlarına tanık oluyor. California merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan The Pad Project (Pede Projesi) tarafından çekilen belgeselde Hindistan’daki birçok kadın için ade dönemlerinde temiz kalmaya çalışmanın neden bu kadar büyük bir mücadele olduğunu görmek mümkün. Belgeseldeki kadınlar regl dönemlerinde temiz ve kuru kalabilmek için bulabildikleri kumaş parçalarını kullanıyor ve utandıkları için gecenin bir yarısı bunları boş alanlara atıyor.

Belgesel, aynı zamanda tek kullanımlık pede ulaşımı olmayan ve kumaş parçası kullanan kadınların gün içinde kıyafetlerini temiz tutmalarının neredeyse mümkün olmadığını belirterek, birçok kız öğrencinin de bu sebepten eğitimini yarıda bıraktığına dikkat çekiyor.

Belgeselin yapımcılığını da üstlenen Ped Projesi’nin finanse ettiği, tanesi 12 bin dolara mal olan ‘ped-yapma makineleri’ kırsal bölgelerdeki köylere ulaştırılıyor. Bu sayede de köyün kadınları makineyi kullanarak hem kendileri için ped üretiyor hem de bunu çevre köy ve kasabalarda satarak ekonomiye katkıda bulunuyor.

Period. End of Sentence

Düşük maliyetli pede makinelerinin arkasındaki isim ise Bollywood yapımı ‘Pad Man’ filmine de konu olan girişimci Arunachalam Muruganantham. Belgeselde de rol alan 57 yaşındaki Muruganantham, düşük maliyetli ped makinesini üretmeye, eşinin pahalı hijyenik ped yerine kirli kumaş parçaları kullandığını fark etmesinin ardından karar vermiş ve bunun üzerine kadınların kendi pedlerini üretmesini sağlayacak basit ve ucuz bir mekanizma geliştirmiş.

‘Period. End of Sentece’, aynı zamanda Oscar’a da aday.