Ekonomi

Türkiye'de kadınlar iş yaşamında hâlâ eşit ücret mücadelesi veriyor

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) verilerine göre, dünya genelinde kadınlar, erkeklere kıyasla ortalama yüzde 20 daha az ücret alıyor

19 Eylül 2024 07:51

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, kadınların iş yaşamında erkeklerle eşit ücret almadıklarını, ev işleri ve çocuk bakımı yükü nedeniyle istihdamda ciddi zorluklar yaşadıklarını belirtti. Uluslararası Çalışma Örgütü'ne göre, dünya genelinde kadınlar erkeklere kıyasla yüzde 20 daha az kazanıyor; Türkiye'deki durum da benzer. İşçi ve sendika temsilcileri, ücret eşitliği için mücadele çağrısında bulundu.

18 Eylül Dünya Eşit Ücret Günü'nde Türkiye’deki kadınların çalışma yaşamındaki eşitsizlikler bir kez daha ele alındı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, istihdamda düşük olan kadın oranının, işe başladıklarında da erkeklerden daha zor koşullarda çalıştırılmalarıyla daha da problemli hale geldiğini belirtti. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) verilerine göre, dünya genelinde kadınlar, erkeklere kıyasla ortalama yüzde 20 daha az ücret alıyor. Türkiye'de bu oran benzer düzeylerde seyrediyor.

Cinsiyet temelli ayrımcılık

Cumhuriyet'in aktardığına göre, Çerkezoğlu, kadınların ev işleri ve çocuk bakımı gibi yükler nedeniyle iş yaşamına katılımının zorlaştığını, bu durumun kadınların ekonomik özgürlüklerini kısıtladığını vurguladı. Kadınların işe alım süreçlerinde de cinsiyet temelli ayrımcılıkla karşılaştıklarını ve aynı işi yapmalarına rağmen erkeklerden daha düşük ücretle çalıştırıldıklarını ifade etti.

Vergi kesintileri

Polonez işçilerinden Sırma İlhan, zorlu çalışma koşulları ve düşük ücretler hakkında bilgi verdi. Uzun çalışma saatlerine rağmen asgari ücret aldıklarını ve fazla mesai ücretlerinin vergi kesintisi gerekçesiyle düşük tutulduğunu belirtti. Bu duruma karşı direnişe geçtiklerini söyledi.

Sendikal mücadele

Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu ise sendikaların bu konuda önemli görevler üstlenmesi gerektiğini vurguladı. Sendikaların, ücret eşitliği politikalarını uygulamak ve eşitlik fikrini yaygınlaştırmak için çeşitli eylem ve etkinlikler düzenlemesi gerektiğini belirtti.


Şans Eseri: Üvey kızı ile evlenen Woody Allen’ın filmlerini sanatçıdan bağımsız izleyebilir miyiz?