Çevre

Türkiye’de ilk kez üretildi, gramı 400 lira

Arı zehri hasadı, Afyonkarahisar'da başladı

11 Ağustos 2019 14:13

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesindeki gezgin arıcılar Türkiye’nin ilk arı zehri hasadını gerçekleştirdi. Gramı 400 liraya alıcı bulan arı zehri kas ve romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılıyor.

Sandıklı ilçesi Akdağ'da bulunan gezgin arıcılar, 'arı zehri' hasadı sırasında arasında tel bulunan cam aparatları kovanlara yerleştirildi. Arılara zarar vermeyecek miktarda düşük voltajda verilen elektrikten etkilenen arılar iğnelerini camlara batırırken, bu şekilde arı zehirleri camlarda biriktirildi. Daha sonra camlardan kazınan zehirler, eksi 18 derecede saklamaya alındı. İlk hasatta 10 kovandan 1 gram olmak üzere 500 kovandan 50 gram arı zehri elde edildi.

Bölgedeki arıcılar haftada bir defa hasat yaptıklarını belirtirken, sezon sonunda 250 ile 300 gram arası arı zehri hasat etmeyi hedeflediklerini aktardı. Arı zehrinin romatizmal hastalıklar ve kas hastalıklarını tedavi etmede kullanıldığını kaydeden arıcılar, arı zehrinin gramının 400 lira civarında alıcı bulduğunu vurguladı. Arıcılar devletin arı zehri konusunda seminer vermesi ve pazar oluşturmasını da istedi.

(DHA)