Gündem

"Türkiye'de her gün 40 sağlık çalışanı şiddete maruz kalıyor"

CHP Bilim Platformu, “Sağlıkta Şiddet’’ raporu hazırladı

21 Aralık 2019 17:41

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel başkanlığındaki CHP Bilim Platformu, “Sağlıkta Şiddet'' raporu hazırladı.Raporda artan şiddet olaylarının ulaştığı boyuta dikkat çekilerek, iktidarın hatalı politikalarının sağlıkta şiddet olaylarına zemin hazırladığı, hasta ve hasta yakınları ile hekimlerin karşı karşıya getirildiği vurgulandı. Sağlıkta şiddete göz yumulduğu savunulan raporda, “Şiddette dünya sıralamasına girdik'' denildi.

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre raporda şu görüşler savunuldu:

"Doktorlar ve sağlık personeli üzerinde aşırı yük"

Türkiye’de sürdürülemez olan sağlık sistemi ve kamucu anlayıştan uzaklaşılması, doktorlar ve sağlık personeli üzerinde aşırı yük oluşturmuş, bu yük sağlık hizmetinin niteliklerine zarar vererek, hastalar ile sağlık çalışanları arasında güven problemlerine neden olmuştur.

"Türkiye'de her gün ortalama 40 sağlık çalışanı şiddete maruz kalıyor"

Türkiye'de her gün ortalama 40 sağlık çalışanı, fiziksel, psikolojik ve sözel şiddet biçimlerinden birine maruz kalmakta, her saat başı birden fazla sağlık çalışanı şiddete uğramaktadır. Sağlık çalışanlarının dörtte üçü çalışma yaşamlarında en az bir kere şiddete maruz kalmaktadır.

"Son 7 yılda şiddete uğradığını bildiren sağlık çalışanı sayısı 90 bini aştı"

2005-2019 yılları arasında 9 hekim görevi başında öldürülmüştür. Son 7 yılda şiddete uğradığını bildiren sağlık çalışanı sayısı 90 bini aşmıştır. Hekimlerin yüzde 95'i şiddetin artmasında siyasilerin, sağlık çalışanlarını halk nezdinde değersizleştiren beyanlarının etkili olduğunu belirtmişlerdir. 2015-2017 yılları arasında 431 sağlık çalışanı intihar etmiştir.

Türkiye'de 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 186 iken, OECD ülkelerinin ortalaması bu rakamın yaklaşık iki katına yani 351'e ulaşmaktadır. Türkiye'de 100 bin kişiye düşen hemşire ve ebe sayısı 272 iken, OECD ülkelerinin ortalaması bin 25'tir. Sağlık çalışanı başına düşen hasta sayısı kat kat fazladır. Bu da, başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının hastalara ayırdığı sürenin düşmesine neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütüne göre sağlıklı bir muayene için hasta başına 20 dakika süre ayrılması gerekirken bu süre Türkiye'de 5 dakikadır.