Gündem

Türkiye'de bir ilk: Ticaret odasında Kadın Meclisi kuruldu

48 kişilik meclisin seçimleri 5 Nisan'da...

19 Şubat 2019 12:56

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), kadın girişimci sayısının artırılması ve kadın üyelerin karar alma mekanizmalarına katılımını teşvik amacıyla kendi bünyesinde Kadın Meclisi kurdu.

DTSO Hizmet Binası’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan DTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Meclisi Kurucular Kurulu Üyesi Nevin İl, kurum olarak kadınların ekonomik alanda güçlenmesini ve karar mekanizmalarına katılımını desteklemeyi amaçladıklarını söyledi. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin en belirgin dengesizliğinin ekonomik alanda görüldüğünü ifade eden Nevin İl, “Ülkemizde, kadın girişimci sayısı oldukça düşük olduğu gibi, ekonomik alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının karar alma organlarında da kadınlar yok denecek kadar azdır. DTSO, kadınlara ekonomik alanda yaşadıkları zorluklar ve özgün sorunlarının üstesinden gelecek desteği vermeye kararlıdır” diye konuştu.

“Kadınlar karar alma organlarında yok”

Türkiye’de kadın girişimci sayısının düşük olduğuna dikkat çeken DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Nevin İl, şöyle devam etti: “Ülkemizde, kadın girişimci sayısı oldukça düşük olduğu gibi, ekonomik alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının karar alma organlarında da kadınlar yok denecek kadar azdır. DTSO, kadınlara ekonomik alanda yaşadıkları zorluklar ve özgün sorunlarının üstesinden gelecek desteği vermeye kararlıdır. Bu amaçla, ülkemizdeki tüm diğer sivil toplum kuruluşlarına örnek olmak üzere aktif, karar alıcı ve yetkili kadın girişimci sayısının artırılması ve kadın üyelerin karar alma mekanizmalarına katılımını teşvik amacıyla kendi bünyesinde bir Kadın Meclisi kurarak yeni bir kurumsallaşmaya gitmektedir.”  

Seçim 5 Nisan’da yapılacak

Nevin İl, Kadın Meclisi taslak tüzüğünün 18 Ekim 2018 tarihinde DTSO Meclisi tarafından onaylandığı belirterek, 5 Nisan 2019 tarihinde 48 kişilik Kadın Meclisi üyelerinin belirlenmesi için seçim yapılacağını kaydetti.

DTSO Kadın Meclisi Kurucular Kurulu Üyeleri şöyle:

Cahide AKBEY – DTSO Yüksek İstişare Kurulu Üyesi

Ferda CEMİLOĞLU – DTSO Yüksek İstişare Kurulu Üyesi

Gülşen DURAN – DTSO Meclis Başkan Yardımcısı

Hediye ATAY – DTSO Meslek Komitesi Başkanı

Nevin İL – DTSO Yönetim Kurulu Üyesi

Ruşen YILMAZ – DTSO Meslek Komitesi Üyesi

Sevim VURAL – DTSO Yüksek İstişare Kurulu Üyesi

Songül BULDİ – DTSO Meslek Komitesi Üyesi

Zülal KOÇ – DTSO Meslek Komitesi Başkanı