Ekonomi

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı: Suriyeliler, ayakkabı sektörünün Çin’i oldu

30 Haziran 2023 09:18

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, sektörde Suriyelilerin varlığının arttığını belirterek "Kapanan işletmelerin yerine Suriyeliler geliyor dükkan açıyor. Kendileri kalabalık aileler zaten. Eş dost akraba ürettikleri ayakkabıları kayıt olmadan, SGK, vergi olmadan firmalara teklif ediyorlar. Ayakkabılar eli yüzü düzgün güzel ayakkabılar. Fiyat yarı yarıya neredeyse. Şimdi böyle olunca kendi içimizde bir Çin yaratmış olduk" dedi. 

Yüksek üretim maliyetleri ve ihracatta verilen yüksek fiyatlar Türk ayakkabı sektörünün Vietnam, Çin gibi ülkelerle rekabetini baltalarken, üretimde yüzde 20'lik kayıp yaşandı. Son asgari ücret zammı ile birlikte kayıt dışına kayışın da hızlanacağını aktaran sektör temsilcileri, sektörün kendi içinde bir ‘Çin'in oluştuğunu belirtti.

"Fiyat yarı yarıya neredeyse"

Sözcü'den Sayime Başcı'nın haberine göre Suriyeliler, ayakkabı sektörünün Çin'i oldu. Konuyla ilgili değerlendirmeler yapan Berke İçten,  “Üretim adedi öyle bir boyuta geldi ki kayıtlı üretimi bile tehdit eder hale geldi. Artık görmezden gelinecek bir yapıda değil. Kayıt dışı ekonominin hem Suriyeli olsun hem diğer şekillerde olsun bir an önce kayıt altına alınarak haksız rekabetin ortadan kaldırılması gerekiyor. Kapanan işletmelerin yerine Suriyeliler geliyor dükkan açıyor. Kendileri kalabalık aileler zaten. Eş dost akraba ürettikleri ayakkabıları kayıt olmadan, SGK, vergi olmadan firmalara teklif ediyorlar. Ayakkabılar eli yüzü düzgün güzel ayakkabılar. Fiyat yarı yarıya neredeyse. Şimdi böyle olunca kendi içimizde bir Çin yaratmış olduk.” ifadelerini kullandı.

"Dolar kuru 27-28 TL'ye geldiğinde daha rekabetçi hale gelir"

Ayakkabı sektörü kapasitesinin iç pazarla doldurulabilecek bir noktada olmadığını vurgulayan İçten, şu deeğrlendirmeleri yaptı:

"27-28 TL'ye geldiğinde dolar, belki daha rekabetçi hale gelir. Ancak gıda ile barınma enflasyonu kontrol altına alınmazsa geçici rahatlama yaratıyor. İthalat patlamış durumda. Kurların yatay ve düşük seyretmesi ithalat tarafını güçlendirdi. Tedbir alınmadığında fabrikaların kapamasına neden oluyor. Üretimin yüzde 15-20 civarında gerilediğini görüyoruz.”