Çevre

Türkiye, atık ithalatında ikinci sırada

CHP'li Tekin Bingöl, gelen atıklar arasında tehlikeli tıbbi atıkların da olduğunu belirtti

27 Mayıs 2019 08:00

Çin’in plastik ithalatını yasaklamasının ardından Türkiye, atık ithalinde ikinci sıraya yükseldi. CHP PM üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl gelen atıklar arasında tehlikeli tıbbi atıkların da bulunduğunu belirtti.

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, CHP'li Tekin Bingöl, Türkiye'nin atık ithalatında ikinci sıraya gelmesini "“Gelen maddelerin yüzde 80’inin geri dönüşümü yapılamıyor. Denizlerimiz ve ormanlarımız çöp yığınına döndü. Özellikle Mersin ve İzmit limanları, yurtdışından gelen çöplerle tanınmaz hale geldiler” sözleriyle değerlendirdi. 

 2016 yılında aylık 4 bin ton ithal atık gelen Türkiye’ye 2018 yılı itibarıyla aylık 33 bin ton ithal atık gelmeye başladı. Buna göre, Türkiye’de ithal atık oranı neredeyse 8,5 kat arttı. Türkiye özellikle İngiltere, Belçika, Almanya, ABD, Hollanda, İspanya, İtalya, Slovenya, Fransa ve Japonya’dan atık ithal ederken gelen atıkların büyük bir bölümünün geri dönüştürülemiyor olması Türkiye’nin adeta dünyanın çöplüğü haline gelmesine neden oluyor.

Bingöl, yurtdışından gelen çöplerin arasında tehlikeli tıbbi atıkların da olduğunu belirtti. Bingöl, “Sadece çevre değil, insan sağlığı açısından da korkunç sonuçlar doğurabilecek bir mesele bu. Gelen atıklar doğaya atılıyor. Türkiye, kendi geri dönüşüm altyapısını bile henüz oluşturamamış bir ülke. Daha kendi altyapımız oluşmamışken rant uğruna hem çevre hem toplum sağlığı hiçe sayılıyor” diye konuştu.