Gündem

Türk Yahudi Toplumu: İsrailli ekibin yanında götürdüğü Ester Yazmaları hahambaşımızın korumasında; tadilat sonrası yuvasına dönecek

İsrailli arama kurtarma ekibi, Antakya Sinagogu'nda kurtarılan Ester Yazmaları'nı koruma amaçlı yanlarında götürdüğünü açıklamıştı

19 Şubat 2023 15:58

Kahramanmaraş merkezli depremin kurtarma çalışmalarına katılan İsrailli ekip ZAKA, yıkılan Antakya Sinagogu'nda bulunan tarihi Ester Yazmalarını (Parşömenleri) koruma amaçlı olarak yanlarında İsrail'e götürdüğünü duyurdu. Türk Yahudi Toplumu, yazmayı İsrail’den geri aldıklarını ve Antakya Sinagogu'nun tadili sonrası yerine koyacaklarını açıkladı.

Sputnik’te yer alan habere göre, İsrail basını Ynetnews, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından ülkeye gelen arama kurtarma ekiplerinden biri olan ZAKA’nın depremden etkilenen Antakya Sinagogu’ndan Esmer Yazmalarını alarak yanlarında İsrail’e götürdüğünü aktardı.

Habere göre, İsrail ekipleri enkazda arama kurtarma çalışması yaparken yanlarına yaklaşan yaşlı bir Yahudi, depremden önce Antakya Sinagogu'nda saklanan iki asırlık Ester Kitabı parşömenlerini ekiplere emanet etti.

Parşömenler, İbranice Eski Ahit'in üçüncü bölümünden bir kitap içerdiklerinden, Yahudi cemaati için özel anlam taşıyor.

Ynet'in 16 Şubat tarihli haberinde yaşlı adamın ZAKA arama kurtarma kuvveti komutanı Binbaşı Haim Otmazgin'e yazmaları uzatıp "Topluluğumuzun son başkanı trajik bir şekilde aramızdan ayrıldı. Suriye'ye yakınlığımız nedeniyle parşömenlerin yanlış ellere geçmesini istemem. Lütfen onları koruyun ve topluluğumuzun hatırlandığından emin olun" dediği aktarıldı. 'Yazmaları korumayı kabul ettiğini' söyleyen Binbaşı Otmazgin, Ynet'e "On yıllardır ZAKA gönüllüsüyüm, bu hayatımın en duygulandırıcı anlarından biriydi. Depremle neredeyse yerle yeksan olduktan sonra bile böylesine önemli bir tarihi belgeyi kurtarmaktan ve Antakya'daki Yahudi cemaatinin mirasının bozulmadan kalmasını sağlamaktan gerçekten onur duyuyorum" diye konuştu.

Türk Yahudi Toplumu'ndan açıklama

Ynetnews’un haberinin ardından İsrailli ekibin Antakya Sinagogu’nda bulunan Esmer Yazmaları’nı İsrail’e götürmesi dikkati çekerken Türk Yahudi Toplumu, Twitter hesabından açıklama yaptı.

Türk Yahudi Toplumu'nun sosyal medya hesabından, 2003 yılından beri Türkiye Aşkenaz Yahudi cemaatinin hahamlığını üstlenmiş Amerikalı, İsrailli ve Türk din adamı Mendy Chitrik'in mesajı da alıntılanarak bir açıklama yapıldı.

Açıklamada "İlgili Ester parşömeni İsrael den teslim alınıp Hahambaşılığımızda muhafaza altındadır. Antakya sinagogumuzun tadili sonrası yuvasına dönecektir" denildi.