Ekonomi

Türk Lirası’nda bayram havası; dolar/TL'deki düşüşün sebebi ne, ılımlı gidişat sürecek mi?

Dolar/TL, 5.65'e kadar geriledi

05 Haziran 2019 16:03

T24 Haber Merkezi
Gonca Tokyol

Türk Lirası, son 2 ayın en iyi değerlerine Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde ulaştı. ABD Doları’nın küreselde yumuşamasıyla birlikte dolar/TL çarşamba günü 5.65’e kadar geriledi. Kurdaki olumlu gidişata yurtiçindekilerden çok yurtdışındaki gelişmelerin sebep olduğu belirtilirken; cuma günü piyasaların açılmasının ardından Türkiye'deki bireysel ve kurumsal yatırımcıların dolar pozisyonunun gidişatı etkileyeceği yorumu yapıldı.

 

Dün, düşüş eğiliminde hareket eden dolar/TL günü önceki kapanışa göre yüzde 0,89 azalışla 5,7826'dan tamamladı. Dolar/TL saat 16.00 itibarıyla 5,7077'den alıcı bulurken, aynı dakikalarda Euro/TL 6,4457'den, Euro/dolar ise 1,1292'den işlem görüyor.

 

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, dün Fed'in mevcut politikası konusunda rahat olduklarını ve faiz oranlarının uzun süre sabit kalmasını beklediklerini belirterek, "Şu anda politika duruşumuzun uygun olduğunu düşünüyoruz. Faiz konusunda aşağı veya yukarı yönlü bir hareket için güçlü bir durum görmüyoruz" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Powell’ın sözleri, piyasa tarafından Fed’in daha güvercin tarafa kayacağı ve de faizin düşürülebileceği şeklinde yorumlanırken;  gelişmekte olan ülke para birimleri dolara karşı değer kazandı. ABD Doları endeksi DXY, yüzde 0.27 değer kaybıyla 96.81 seviyesinde seyrediyor (TSİ 15:55).

Hareketlilik uluslarası taraftan kaynaklanıyor

Nişantaşı Üniversitesi öğretim üyesi, ekonomist Mert Yılmaz, YouTube hesabından dolar/TL'deki düşüşe dair yaptığı değerlendirmede, gelişmenin uluslararası taraftan kaynaklandığını söyledi. "Fed açıklamaları, Euro/dolar paritesinin 1.13’lere kadar gitmiş olması ve Güney Afrika’da yaşananlar, uluslarası alanda iki tane gelişmekte olan para birimi arasında dair trade’i beraberinde getirdi. Güney Afrika zarında short, TL tarafında long; zar sat, TL al gibi bir işlem başlamış gözüküyor" dedi. 

Gidişatı cuma günü piyasalar açıldığında yatırımcıların alacağı pozisyonun belirleyeceğini kaydeden Yılmaz, "İçerideki bireysel ve kurumsal yatırımcı bu hareketin neresinde olacak? Bir alım fırsatı olarak değerlendirecek mi, bunu görmemiz lazım" diye konuştu. Türkiye’nin kendi risklerinin devam ettiğine dikkat çeken Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün S-400'ler konusunda yaptığı "Geri adım atmamız mümkün değil" sözlerini hatırlatan ekonomist, "Kur, 6’nın altına, 5.80’e kadar S-400’deki olumlu beklenti sebebiyle gelmişti. Cumhurbaşkanı'nın son açıklamalarından sonra ne yönde gideceğini göreceğiz" ifadesini kullandı. 

Dolar satan kim?

T24 yazarı ekonomist Barış Soydan ise kamu bankalarının daha önce TL'yi desteklemek için milyarlarca dolar sattığını hatırlatarak, Twitter hesabından şu soruları yöneltti:

Bankalar-piyasalar kapalıyken dolar 5.70'in altını nasıl görüyor?
a) İnsanlar bayramı seyranı bıraktı, internetten dolar satıyor.
b) Yabancılar dolar satıyor.
c) Kamu bankaları dolar satıyor.

"Rüzgarın arkamızda olmasını değerlendirelim"

Dünya gazetesi yazarı ekonomist Orkun Gödek ise yaşanan son gelişmeleri şöyle yorumladı: "Olan bitenin açıklaması an itibarıyla şu. Güzel Fed fiyatlaması, riskli varlık girişi (carry), ağır satış sonrası lirayı randa tercih ve %1’lik global dolar zayıflaması hareketi. Bunlar her daim olan-olacak işler değil. Rüzgarın arkamızda olmasını değerlendirelim."