Ekonomi

Türk-İş: Açlık sınırı 6 bin 17 liraya yükseldi; alım gücü düşen vatandaşların karıştığı polisiye vakalar artıyor

Türk-İş'e göre mayısta gıda enflasyonu yıllık yüzde 107'ye ulaştı

27 Mayıs 2022 11:17

Türk-İş mayıs ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Buna göre mayısta 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 6.017 lira, yoksulluk sınırı ise 19.602 liraya yükseldi. Vatandaşların alım gücünün düştüğüne dikkat çeken Türk-İş "Bazılarının karıştığı polisiye vaka girişimlerinin artış gösterdiği süpermarket yöneticileri tarafından ifade ediliyor

Türk-İş'e göre mayısta gıda enflasyonu ise aylık bazda yüzde 13, yıllık bazda ise yüzde 107'ye yükseldi.

Araştırmaya göre bekar bir çalışanın yaşam maliyeti de 7 bin 836 liraya yükseldi.

"KDV indirimleri fiyat artışlarının çok gerisinde kaldı"

Sendikadan yapılan değerlendirmede ise öne çekilmiş talep etkisiyle gıda fiyatlarının önünün alınamadığı ifade edilirken " Bunların ek olarak düşük faiz oranları ve kredi genişlemesi sonucu fiyatlama dengesi bozulan piyasada temel gıda maddeleri ve bazı temel ihtiyaç maddelerinde yapılmış olan KDV indirimleri fiyat artışlarının çok gerisinde kaldı fakat bunun yanında vergi gelirlerinin düşmesine neden oldu" denildi.

"Alım gücü düşen vatandaşların karıştığı polisiye vakalar arttı"

Yapılan değerlendirmede işçi, emekli, öğrenci, memur, esnafın nefes alamadığına dikkat çekilerek şöyle denildi:

" Yüksek enflasyon sürdürülebilir güçlü büyümenin önündeki en büyük engellerden olduğundan işsizliğin büyümesine yol açıyor. Giderek yükselen enflasyon sonucunda alım gücü günden güne daha da düşen vatandaşlardan bazılarının karıştığı polisiye vaka girişimlerinin artış gösterdiği süpermarket yöneticileri tarafından ifade ediliyor"