Dünya
Deutsche Welle

Türk film ve dizileri Berlin'de tanıtılıyor

Sıklıkla "Kenan İmirzalıoğlu'na nasıl ulaşabiliriz?" benzeri sorular yöneltiliyor

11 Şubat 2019 17:46

Uluslararası Berlin Film Festivali'nde yönetmenler filmlerini tanıtırken, festivale paralel olarak düzenlenen Avrupa Film Pazarı'nda  (EFM) filmler, sektör temsilcilerinin beğenisine ve satışa sunuluyor.

Avrupa Film Pazarı bu yıl aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 67 ülkeden 500 katılımcı ile 104 ülkeden 7 binin üzerinde sektör temsilcisini bir araya getiriyor. Avrupa Film Pazarı'na Türkiye'den de 100'e yakın yapımcı, dağıtımcı veya festival yöneticisi katılıyor.

Martin Gropius Binası'nda Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile kurulan Türk sineması standının organizasyonu Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği (UBSD) tarafından yürütülüyor. Türk sineması standında, Türkiye'den filmler tanıtılıyor, Türk sinema sektörü ile ilgili bilgiler veriliyor.

Boğaziçi Film Festivali Sanat Yönetmeni ve standın sorumlusu Emrah Kılıç, Türk sinemasına olan ilginin genelde iyi olduğuna işaret ediyor. DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Kılıç, "Özellikle Avrupa'da ve yeni açılmaya başladığımız Asya'da, Türk sineması dediğinizde insanların kafasında bir şey beliriyor" diyor. "Türk sinemasını daha sinematografik, şiirsel, Nuri Bilge Ceylan gibi yönetmenlerin etkisiyle önemli" bulduklarını belirten Kılıç, özellikle bazı festival yöneticilerinin Türk sinemasını takip ettiğini ifade ediyor.

Avrupa Film Pazarı'nda gösterilen filmler

Türk sineması standı sorumlusu Emrah Kılıç, bu yıl festivalde iki Türk filminin olmasının ilgiyi artırdığını söylüyor. Bu yıl Berlinale'de Emin Alper, Kız Kardeşler filmiyle Altın Ayı için yarışıyor, Burak Çevik imzalı Aidiyet adlı film ise Forum bölümünün programında yer alıyor. Stantta bu iki filmin yanı sıra, festivalin resmi programına seçilmeyen filmler tanıtılıyor.

Kılıç'ın verdiği bilgilere göre, bu yıl dört filmin tanıtımı için  dağıtımcılara, festival yöneticilerine yönelik "market gösterimleri" yapıldı. Bu filmler, Türkiye'de gişede başarılı olan Osman Kaya'nın Deliler, İsmail Fidan'ın uzun metrajlı animasyon filmi Rafadan Tayfa: Dehliz Macerası ve Umut Aral'ın İyi Oyun ile Mehmet Bahadır Er ve Maryna Er Gorbach'ın yönetmenliğini yaptığı, henüz tamamlanmamış arthouse proje olan Omar ve Biz. Bunun yanı sıra Aidiyet, Avrupa Film Pazarı'nda gösterimi yapılan filmler arasında bulunuyor. Ayrıca, bazı yapımcı şirketler de filmlerini kendi çabalarıyla tanıtıyorlar.

Türk dizileri de tanıtılıyor

7-15 Şubat tarihleri arasında düzenlenen Avrupa Film Pazarı'nda, sinema sektörünün yanı sıra dizi film sektöründe de yeni iş bağlantıları kurulması hedefleniyor. Avrupa Film Pazarı kapsamında düzenlenen Dram Dizileri Günlerinde (Drama Series Days) bu yıl Türk dizi filmleri de tanıtılacak. TRT'nin yapacağı sunumda, Ertuğrul: Diriliş, Tek Yürek ve Halka dizileri tanıtılacak, dizi sektörü hakkında bilgiler verilecek.

Türk sinema standını ziyaret eden, Türkiye'de Öyle Bir Geçer Zaman ki dizisiyle adını duyuran Alman kökenli Türk oyuncu Wilma Elles de Türk dizilerini çok başarılı buluyor. "Türk dizileri neredeyse bütün dünyada izleniyor" diyen Elles, "Amerikan dizilerinden sonra en çok Türk dizilerinin satıldığını" dile getiriyor. Elles'in verdiği bilgilere göre, 2010-2013 yılları arasında yayınlanan Öyle Bir Geçer Zaman ki 73 ülkede izlendi.

Emrah Kılıç, Türk dizilerinin özellikle Balkanlar, Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri ile Kafkaslar'da izlendiğini ifade ediyor. Kılıç, "Burada hangi standa gitseniz, hangi ülkeden birisiyle konuşsanız, bir Türk dizisinin ve oyuncularının ismi hemen ezbere sayılıyor" diyor. Kılıç, Türk sinema standında, "Kıvanç Tatlıtuğ'u ülkemize istiyoruz veya Kenan İmirzalıoğlu'na nasıl ulaşabiliriz" gibi sorularla sıklıkla karşılaştıklarını aktarıyor.

Jülide Danışman /Berlin

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle