T24 Haber Merkezi
Türk basınının en kıdemli isimleri arasında yer alan, 65 yıllık gazeteci, eski Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Cumhuriyet Vakfı Başkanı, eski Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Orhan Erinç, bugün son yolculuğuna uğurlandı.
Yaklaşık 50 yıl boyunca muhabirlik, yazı işleri müdürlüğü, yazarlık ve genel yayın yönetmenliği görevleri dahil olmak üzere Cumhuriyet gazetesinin her kademesinde çalışan ve, "Ömrümün yarıdan ve eylemli yaşamımın üçte ikiden fazlasını Cumhuriyet gazetesinde geçirdim" diyen 87 yaşındaki Orhan Erinç, 22 Ocak 2023 Pazar günü hayata gözlerini yumdu.
Erinç için ilk tören, Cağaloğlu’ndaki cemiyet binasında düzenlendi. Törene, Orhan Erinç’in kızları Esra ve Aslı Erinç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Vekili Vahap Munyar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman İhsan Yılmaz, Genel Sekreter Yardımcısı Hakan Güldağ, Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Aktaş, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç, TGS Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Cumhuriyet gazetesinde birlikte çalıştığı ve Cumhuriyet davasında yargılandığı eski Cumhuriyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, eski Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve T24 yazarı Murat Sabuncu, eski Cumhuriyet muhabiri, TİP milletvekili Ahmet Şık, ailesi ve dostları katıldı.
TGC Başkanı: Orhan Erinç’in kaybı üzgün bir yoldan oldu, bu yolda ne yazık ki Cumhuriyet’e açılan davalarında da etkisi vardı
TGC Başkanı Turgay Olcayto, yaptığı konuşmada, ”Bağımsız Türkiye için mücadele veren yazarlardan biriydi. TGC’de yollarımız kesiştiğinde cemiyetimizin kurumsallaşması açısından ondan çok yararlanacağımızı düşünüyordum. Öyle de oldu” dedi.
Olcayto, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Orhan Erinç için söyleyeceğim çok şey var. Orhan Erinç’in kaybı üzgün bir yoldan oldu. Bu yolda ne yazık ki Cumhuriyet’e açılan davalarında da etkisi vardı. Stres hastalıkların en büyüğüdür, olan hastalıkları da artıran bir şeydir. O stresi maalesef Türkiye’nin hukuk düzeni Orhan Erinç’e yaşattı. Bunu söylemeden geçmek istemedim.”
Sibel Güneş: Orhan Erinç muhabir heyecanını hiç kaybetmedi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş yaptığı konuşmada “Orhan Erinç TGC’de 12 yıl başkanlık yaptı. TGC Başkanı ve meslek büyüğüm olarak kendisini hiç unutmayacağım” dedi ve şunları ekledi:
“Önceki başkanlarımızdan Nail Güreli, Orhan Erinç için ‘Kanunlar Dairesi Başkanı’ derdi. TGC’nin açıklamalarının hukuka uygun olmasına çok dikkat ederdi. En gergin ortamlarda bile sakin yaklaşımı ile durumu dengelerdi. Türkiye’nin içinden çıkamadığımız gergin ikliminde her şeyin sakince konuşulabileceğini hissettirirdi. Orhan Erinç, Cumhuriyet Davası’nda çalışma arkadaşlarıyla birlikte uğradıkları tüm haksızlıklara karşı yine savunmasını öfkelenmeden sakince yaptı, haksızlıkları dile getirdi. İnsanlara, olaylara, haberlere bakışında, yazdığı köşe yazılarında muhabir heyecanını hiç kaybetmedi. “
Atalay: Orhan Abimiz, Cumhuriyet gazetesi davası nedeniyle ilerleyen yaşlarında gazeteciliği savunmak, gazetesini ve gazeteci arkadaşlarını korumak, kollamak zorunda kaldı
Eski Cumhuriyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay da, “Hayatının son 70 yıllık kesitine baktığınızda Türkiye’de basının ve adaletin seracamını da görmüş oluyoruz. O bu dönemin erdemli önderini, kişiliğinde taşıyan, hemen herkesin sevgisini, saygısını kazanmış, iyilik timsali, hoşgörülü, tevazu sahibi, zarif bir insandı. Mesleki yaşamının son 30 yılında onunla birlikte çalışmış, son 7 yıllık döneminde de birlikte yargılanmış arkadaşları, dostları olarak onu özleyeceğiz ve yaşadığımız sürece de unutmayacağız” diye konuştu.
Atalay, şunları kaydetti:
“Orhan Abimiz, Cumhuriyet gazetesi davası nedeniyle ilerleyen yaşlarında gazeteciliği savunmak, gazetesini ve gazeteci arkadaşlarını korumak, kollamak zorunda kaldı.
36 yıl TGC yöneticisi, 12 yıllık başkanı olmuş birinin gazeteciliği nasıl savunması gerekiyorsa öyle dimdik durdu, kendi zarif ve bilgece dokunuşlarını da katarak. Çok sıkıntı çekti, çektirdiler, bir milim taviz vermedi, karşılığında büyük bedeller ödedi. Önümüzdeki günlerde yayımlanacak olan son kitabında şöyle yazmış, ‘Yargılamamın ve gazetedeki sorumluluğun yükünü taşımayı belli etmemeye çalışarak 8 Eylül 2018’e kadar sürdürdüm. Ama görevimin bitmiş olmasının sonrasında bir ay kadar komada kaldığımı uyanınca öğrendim. Denge kaybı yüzünden yürümekte zorlanıyordum. Nöroloji hastalığıma bilim dışı adıyla üzüntü sonrası hastalığıymış, ardından da duymaz oldum. Dava dosyası Yargıtay’dan geldikten sonra oluşturulacak heyetle 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşmalara yeniden başlanacak. Ancak kulaklarım duymadığı için mahkeme başkanının, savcıların, avukatların ve tanıkların söylediklerini duyamayacağım için tedirgin oluyorum. Sonra da kulağı duymayan ilk sanık sen değilsindir ki, mutlaka bir yöntemi bulunmuştur diyerek kendimi yatıştırıyorum. Bakalım yaşananların aynası gelecekte ne gösterecek?”
Adnan Özyalçıner: Orhan Erinç halkın haber almasından yanaydı
Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner ise Orhan Erinç için şöyle konuştu:
“Sevgili Orhan benim Cumhuriyet Gazetesi’nden arkadaşım, dostumdu. Düşüncenin özgür olmadığı bir ülkede insanın da özgür olmayacağını bilen bir insandı. Haber alma ve haber alma özgürlüğünün olduğu bir ülkeden yanaydı. Onun için mücadele etti.”
Erinç için Şakirin Camii’nde düzenlenen törene de çok sayıda gazeteci, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de katıldı. Şakirin Camii'ndeki öğle namazından sonra Merdivenköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.
TIKLAYIN | 65 yıl gazetecilik, sanık sandalyesinde de savunduğu Cumhuriyet'le geçen bir ömür; Orhan Erinç hayatını kaybetti