Gündem

Turizmde Çin akını başlıyor: Yasak kalktı, 1 milyon Çinli turist hedefleniyor

11 Ağustos 2023 09:12

Çin, pandeminin ardından seyahat kısıtlamalarını gevşeterek Türkiye dahil birçok ülkeye yasağı kaldırdı. Turizm sektörü yıllardır hedef koyduğu, “1 milyon Çinli turist” için kolları sıvadı. Çinlilerin başta kültür turları olmak üzere Türkiye turizmi için çok büyük potansiyeli bulunduğunu belirten uzmanlar 2024 yılında 500 bini aşkın Çinli turistin ziyaretini bekliyor.

Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, gevşemenin ülke çapındaki tüm seyahat acenteleri ve çevrimiçi platformlar için geçerli olduğu belirtildi. Kararın ardından görüşlerini aldığımız turizmciler, Çinlilerin para harcamayı ve kültür turlarını sevdiğini, ülke turizmi için Çin’den gelecek turistlerin büyük potansiyel taşıdığını söyledi.

Hürriyet'ten Özge Esen'in haberine göre, TÜRSAB Başkanı Baş Danışmanı Hamit Kuk, “Çin pazarının yeniden açılmasıyla Çin’den Türkiye’ye yönelik seyahatler artacaktır. Çin önemli bir pazar, seyahat etmeyi ve para harcamayı seven bir turist profili var. Önümüzdeki dönemde Çin pazarının gelişeceğini ve birkaç yıl içerisinde 1-2 milyon yolcu alabileceğimizi düşünüyorum” dedi. Pandemi öncesi Kapadokya’ya çok yoğun Çinli akını olduğunu da belirten Kuk, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Çinliler daha çok kültür turizmini tercih ediyorlar. Deniz ve plajda göremezsiniz. Bunun dışında lüks tüketime meraklılar ve ciddi bir kumar ilgileri var. Kumar turizminde KKTC özelinde özel paketler yapabiliriz. Kültür turizminde ise Pamukkale, Kapadokya ve İstanbul Çinlilerin ilgi gösterdiği destinasyonlar olarak öne çıkıyor.”

2024'te rekor gelebilir 

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise, “Çin’den gelen turist sayısında 2019'da 500 bine yaklaşmıştık. Geçen sene ise kısıtlamalardan dolayı 100 binin altında kaldı ama artık bu sene yasakların kaldırılmasıyla Çinli turist sayısı 200 bine ulaşacaktır. 2024'te ise 500 bin turist sayısını geçeceğimizi düşünüyorum. Bizim için Çin önemli pazarlardan birisi olacak” dedi.