Dünya

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Said, muhalefeti bastırmaya çalışıyor: Darbe Karşıtı Vatandaşlar'ın lideri M’barek de tutuklandı

25 Şubat 2023 08:24

T24 Dış Haberler

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in siyasi rakiplerine yönelik gözaltı dalgası kapsamında bu sefer de muhalefetin önde gelen figürlerinden Jaouhar Ben M’barek, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı.

M’barek'in kardeşi avukat Dalila Msaddek, "Jaouhar dün gözaltına alındı, kendisine yöneltilen suçlamaları görmedik" dedi.

Kays Said, 2021 Temmuz'da parlamentoyu dondurup, hükümeti dağıtarak Arap Baharı ayaklanmalarından çıkan tek 'demokrasi'ye ağır bir darbe vurmuştu. Said, daha sonra birçok yetkiyi cumhurbaşkanlığı makamında topladı. Siyasi kaos bir buçuk senedir devam ederken, son bir ayda ondan fazla muhalif siyasetçi gözaltına alındı.

Sol görüşe yakın olan eski hükümet danışmanı M’barek, muhalefet koalisyonu Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin en tanınan üyelerinden biri ve Darbe Karşıtı Vatandaşlar organizasyonunun lideri. İki kurum da Said'in yetkileri kendisinde toplamaya yönelik hamlelerine karşı kuruldu. 

Ulusal Kurtuluş Cephesi lideri Ahmed Necib Çebi, M’barek'in yanı sıra 4 muhalif ismin daha cuma günü kelepçeyle hakim karşısına çıkarıldığını ifade etti. 

Ulusal Kurtuluş Cephesi içinde bulunan ve Said'in gücü kendisinde toplamasına kadar Arap Baharı sonrası siyaseti domine eden siyasal İslamcı Nahda hareketi de M’barek'in gözaltına alınmasını kınadı. 

Geçen sene yargıyı kendisine bağlayan Said, gözaltı dalgasıyla ilgili bu hafta yaptığı açıklamayla ilgili olarak gözaltına alınan kişilerin "terörist" olduğunu ve "devlete karşı komplo hazırlığında olduklarını" iddia etti.