Gündem

Tunceli'de hak savunucularından sokak hayvanlarına "ötanazi"yi de içeren yasaya karşı yürüyüş: Uyutma, yaşat!

İldeki 7 ilçe ve 1 beldedeki belediye başkanları da ‘ötanazi yapmama’ sözü verdi

06 Ağustos 2024 15:43

3 bin 500 sokak köpeği ile sokak kedisinin yaşadığı Tunceli’de, Dersim Hayvanları Koruma Derneği (DERHAYKO) öncülüğünde bir araya gelen hak savunucuları; Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da yer alan ve Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9'uncu maddesindeki "Olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilir" ifadesine tepki gösterdi. Sokak köpeklerini de alıp Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüyen grup, sık sık "Uyutma, yaşat" sloganı attı. Tunceli'de, 7 ilçe ve 1 beldedeki belediye başkanlarıyla yapılan görüşmelerde sokak hayvanlarına hiçbir şekilde ötanazi yapmayacakları bilgisi verildi.

"Kısırlaştırmanın önemi büyük"

Kısırlaştırmanın önemine değinen DERHAYKO Başkanı Ezgi Doğan, "İlimizde toplamda 3 bin 500 tane köpek ve kedi bulunmakta. Son 12 yıldır emniyet, jandarma, belediye ve derneğimizin verilerine göre hiçbir hayvana şiddete dair bir veriye rastlamadık ve oluşmadı. Bence Tunceli'deki köpekler çok şanslılar çünkü burada esnafla beraber halk onlara çok iyi bakıyor. Esnaf kapısının önüne tuvaletini yaptıkları için kızıyor ama bir yandan da kapısının önünden suyu ve yemeği eksik etmiyor. Burada aslında belediyelerin, valiliğin ve bizim görevimiz de büyük. Gördüğümüz bütün köpekleri topluyoruz, aşılatıp yerinde yaşat diyerek yolumuza devam ediyoruz. Kısırlaştırmanın önemi gerçekten burada çok büyük. Çünkü bir tane dişi köpek, on tane yavru doğuruyor ve on tane yavrudan beş tanesini dişi sayarsak, yılın sonunda bir köpek toplamda altmış tane köpek doğurmuş oluyor" dedi. 

"Katliam yasasına hayır"

Kentte sokak hayvanlarının mutlu olduğunu kaydeden Dilşah Mak, “Son 6 yıldır Tunceli'de yaşıyorum ve buradan ayrılmıyorum. Ayrılmama sebeplerimden en büyük neden, Tunceli'deki sokak hayvanlarının özgür oluşu ve çok mutlu oluşu. Bir toplumun aslında yapısını, karakterini ve yaşam tarzını anlatıyor ve gösteriyor, sokak hayvanlarının mutluluğu. Burada insanlar sokak hayvanlarına gerçekten bebek gibi bakıyor. Burada hayvanlar gerçekten çok özgür ve biz barınaklarda yaşamamaları, orada ölmemeleri için, katliam yasasına kesinlikle hayır diyoruz. İlimizde zaten bu yasanın uygulanması bir kere insan ve doğamız gereği, karakterimiz, inançlarımız gereği mümkün değil. Ancak Türkiye'nin diğer illerindeki çocuklarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu. (DHA)