Politika

Tunceli'den aday olduğu için eleştirilen Maçoğlu: Herkese laf yetiştirecek değiliz

Maçoğlu kendisine ‘nohutçu, fasulyeci’ diyenlerin Ovacık halkını aşağıladığını çünkü üretenin Ovacık halkı olduğunu söyledi

02 Şubat 2019 14:18

Dersim Demokratik Halk Dayanışması’nın Tunceli Belediye Başkan adayı Mehmet Fatih Maçoğlu, adaylığının ilan edilmesinden sonra kendisine yapılan eleştirileri değerlendirdi. Bireysel tartışmaları doğru bulmadığını söyleyen Maçoğlu, “Hakaretvari tartışmaları çok doğru bulmayız ama sonuçta herkese laf yetiştirecek de değiliz. Biz halkın söylemlerini dikkate alırız. Dersim halkı bunu görüyor ve takip ediyor” dedi. Kendisine nohutçu ve fasulyeci diyenlerin bulunduğunu söyleyen Maçoğlu,” Ovacık’ta yapılanları aşağılayanlar belki bunu Fatih Mehmet Maçoğlu’nu hedef alarak söylüyor ama esasen bu işin sahibi Ovacık halkıdır. Üreten Ovacık halkıdır. Biz onlarla birlikte o üretimi yapıyoruz ve bu halkı kimsenin aşağılamak gibi bir hakkı yoktur” şeklinde konuştu.

Birgün’den Derviş Cemal’e konuşan Ovacık ilçesinin mevcut ‘Komünist’ Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu adaylığının ilan edilmesinin ardından kendisine yöneltilen eleştirilere yanıt verdi.

"Bu halkı kimsenin aşağılamak gibi bir hakkı yok"

Kendisine nohutçu ve fasulyeci diyenlerin bulunduğunu söyleyen Maçoğlu, şöyle konuştu: “Biz bununla gurur duyuyoruz. Çünkü ürettiğiniz birkaç şey üzerinden bütün temel ihtiyaçlarımızı karşılıyorsak, eğitimimizi, barınma alanımızı, yaşama alanımızı biraz daha nitelikli hale getiriyorsak biz o ürettiklerimizle gurur duyarız. Ovacık’ta yapılanları aşağılayanlar belki bunu Fatih Mehmet Maçoğlu’nu hedef alarak söylüyor ama esasen bu işin sahibi Ovacık halkıdır. Üreten Ovacık halkıdır. Biz onlarla birlikte o üretimi yapıyoruz ve bu halkı kimsenin aşağılamak gibi bir hakkı yoktur. Yerel seçim gündemi daha çok aday isimleri üzerinden yürüyor.”

"İttifakların yapılmaması enerjimizi kırdı"

Maçoğlu, “Çoğunlukla Dersim dışında yaşayanların da size yönelik bazı eleştirileri var. Siz pek yanıt vermiyorsunuz. Bunun Dersim’e ve Dersim halkına yansıması var mı?” sorusuna şu yanıtı verdi

“Bizim, sosyalist politik anlayışımızı Ovacık’ta, Dersim’de ve çevresinde örgütleme gibi bir çabamız var. Çok önemli bir politika ve program izliyoruz aslında. Evet ittifakların yapılmaması hani enerjimizi biraz da olsa kırdı. Çünkü güçlü olmak önemliydi. Buna rağmen bütün dost kurumlarla birlikte halk dayanışmaları oluşturarak Pülümür’de, Mazgirt’te, Ovacık’ta, Hozat’ta bu çalışmanın bir parçası olmak için bir adaylaşma yaratıldı. Dersim halkı bize görev verdiği andan itibaren sonrası için umutlarımız büyüyecektir. Sonrası için bu anlayış belki Türkiye’deki sosyalistlerin bir araya gelmesi için bir ön ayak olmuş olacaktır.

"Herkese laf yetiştirecek değiliz"

Bireysel tartışmaları doğru bulmuyorum. Bu, devrimci kurumları, dost kuruluşları karşı karşıya getirme anlayışı da olabilir. Bizim için aslolan dost kurumların açıklamalarıdır. Dost kurumlar bizimle ilgili ne diyor? Nasıl bir tartışma yöntemi var? Bizim için değerli olan budur. Bu açıdan şimdiye kadar aramızda bir sıkıntı sorun olmadı. Hakaretvari tartışmaları çok doğru bulmayız ama sonuçta herkese laf yetiştirecek de değiliz. Biz halkın söylemlerini dikkate alırız. Dersim halkı bunu görüyor ve takip ediyor.”

"HDP de, dost kurumlar da bu ittifakın meselesini kendi cephesinden açıklayacak"

Maçoğlu, “Size neden tepki gösteriyorlar? Yani neden HDP’den girmedi mi diyorlar? Neden aday oldu mu diyorlar? Tam olarak sorun ne?” sorusuna da şu yanıtını verdi:

“Bir sürü yanlış bilgi geziyor ortalıkta. SMF açıklamasını yaptı. Muhtemeldir ki HDP de, dost kurumlar da bu ittifakın meselesini kendi cephesinden açıklayacaklar. O zaman biraz daha duraksayacaktır tartışmalar. Ben 35 yıllık bir kurumun örgütçüsüyüm, faaliyetçisiyim. Kendi başıma çıkıp, herhangi bir parti ya da herhangi bir hareket ya da bir örgütle buluşabilme, onlarla görüşebilme ihtimalim yok. Tersine kurumların birbiriyle olan görüşmeleri bizim için önemlidir. Bu da sonuçlandı. Netleşti. Tüm Türkiye halklarına deklare edildi. Anlayacaklarını, anlayışla karşılayacaklarını düşünüyorum.”

Maçoğlu, Ordu’nun Fatsa ilçesinin sosyalist belediye başkanı Terzi Fikri ve eski Diyarbakır Belediye Başkanı Mehdi Zana’nın devamcısı olacağını söyledi.

-------------------------------------------------------------------------------------

Söyleşinin tamamı için tıklayınız