Gündem

Tunceli'de zabıtalar gözaltına alındı; Maçoğlu tepki gösterdi

Zabıtalardan 5'i serbest bırakılırken bir zabıtanın hala gözaltında olduğu öğrenildi

29 Mayıs 2019 22:48

Tunceli Belediyesi'nde görevli 6 zabıta, valinin talimatıyla gözaltına alındı. Tunceli Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen zabıtalardan 5'i serbest bırakılırken bir zabıtanın hala gözaltında olduğu öğrenildi.

Tunceli Belediyesi Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, dün bir iş yerine görev amacıyla giden 6 zabıta memurunun Tunceli Valisi Tuncay Sonel'in talimatıyla gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltılardan 5'i serbest bırakılırken 1 zabıta memuru hala gözaltında. Yapılan açıklamada olayın gelişimi aktarılırken zabıtaların görevlerini yapmalarının Vali Tuncay Sonel tarafından engellendiği iddia edildi.

Maçoğlu tarafından yapılan basın açıklamasında olay şöyle anlatıldı:

"Tunceli Valisi Tuncay Sonel ekip ve korumaları ile birlikte Artukbey adlı işyerine gelmiş, Zabıta görevlilerinin tuttuğu tutanaklara el koymuş ve tehdit ve hakaretler ile zabıta memurlarını işyeri dışına çıkarmıştır. Burada da zabıta memurlarına karşı baskıcı tavır ve tutumlarını devam ettirmiş ve memurların kamu görevini yapmalarını açık bir şekilde engellemiştir. Bu da yetmezmiş gibi, tüm zabıta çalışanlarının telefon ve kimliklerine el koymak suretiyle gözaltına aldırmıştır. Tunceli Emniyet Müdürlüğüne götürülen zabıta elemanlarımız 1 çalışan hariç tamamı yaklaşık 2 saat sonra hiçbir ifade alınmadan serbest bırakılmıştır"

Açıklamanın tamamı ise şöyle:

"Kent merkezindeki Mameki Parkı’nda bulunan özel işletmenin yer işgaline yönelik görevini yapan zabıta memurlarımız, gözaltına alınarak Tunceli Emniyet Müdürlüğü’ne götürülmüş ardından biri hariç olmak üzere beş zabıta memuru serbest bırakılmıştı.

Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Maçoğlu, gözaltına alınıp serbest bırakılan zabıtalarla ve Zabıta Müdürü ile birlikte konuya ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

Belediye binası önünde Başkanımız Maçoğlu’nun yaptığı açıklamada 29.05.2019 tarihinde meydana gelen bir olay hakkında kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve yapılacak işlemler hakkında bir basın açıklaması yapılması zorunluluğu doğduğunu belirterek basın açıklamasını kamuoyuyla paylaştı:

“Tunceli Belediye Encümeninin 08.05.2019 tarih ve 56 sayılı kararı ile ilimiz genelinde bulunan kaçak yapılaşmaların ve işgallerin ortadan kaldırılması kararı alınmış gereği için Zabıta Müdürlüğüne gönderilmiştir. Zabıta Müdürlüğü tarafından gerekli işlemler yapılmış ve birçok işyerindeki ihlal ve kaçak yapılaşmalar ortadan kaldırılmıştır. Encümen kararında geçen ve Mameki Parkında bulunan Artukbey isimli işyerine 28.05.2019 tarihinde giden Zabıta elemanları gerekli bildirimi yapmış ve 1 gün sonra yani bugün için işyerinde tekrar denetim yapacaklarını ve park alanındaki işgalin sona erdirilmesi gerektiği işyeri sahiplerine bildirilmiştir.

29.05.2019 tarihinde Artukbey adlı işyerine tekrar giden Zabıta memurları, konu hakkında yasal işlemler yapmak amacıyla gerekli tutanak tutma işlemlerine başlamıştır. Bu arada işyeri sahipleri tarafından Zabıta görevlilerine tehdit ve hakaretler yapılmış ve durum işyeri sahiplerince Tunceli Valisine bildirilmiştir.

Tunceli Valisi Tuncay Sonel ekip ve korumaları ile birlikte Artukbey adlı işyerine gelmiş, Zabıta görevlilerinin tuttuğu tutanaklara el koymuş ve tehdit ve hakaretler ile zabıta memurlarını işyeri dışına çıkarmıştır. Burada da zabıta memurlarına karşı baskıcı tavır ve tutumlarını devam ettirmiş ve memurların kamu görevini yapmalarını açık bir şekilde engellemiştir. Bu da yetmezmiş gibi, tüm zabıta çalışanlarının telefon ve kimliklerine el koymak suretiyle gözaltına aldırmıştır. Tunceli Emniyet Müdürlüğüne götürülen zabıta elemanlarımız 1 çalışan hariç tamamı yaklaşık 2 saat sonra hiçbir ifade alınmadan serbest bırakılmıştır.

Zabıta personelimiz, Devlet memurları Kanunu, Belediye Kanunu ve Zabıta Yönetmeliği çerçevesinde kendisine verilen resmi görevi yerine getirmektedir. 3194 sayılı İmar Kanunu 32 ve diğer maddeleri gereğince kaçak işyerleri ve işgal konusunda resmi görevini icra eden zabıta görevlilerinin uğradığı bu saldırı hiçbir şekilde anlaşılamamıştır. Kanunların verdiği yetki ve çizdiği sınırlar içerisinde kamu yararına Tunceli halkına hizmet etmesi gereken Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in, Artukbey adlı işyerinin kamuya ait park alanındaki işgali konusunda bu denli tavırlar sergilemesi, memurların görevini yapmasını engellemesi, memurları tehdit etmesi, akabinde gözaltına aldırması kısacası açık bir şekilde görevini kötüye kullanması anlaşılır bir durum değildir. Bu konuda kamera görüntüleri alınmış olup, olay tüm çıplaklığı ile ortaya çıkarılmıştır.

Yaşanan bu olay hakkında görevini kötüye kullanan, özel bir işyeri lehine rant sağlayan ve memurların görevini yapmasını engelleyen tüm görevliler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde tüm şikayet ve başvuru haklarımızı kullanacağız.

Halen gözaltında bulunan 1 zabıta memurunun, Fetö Terör Örgütünden kaynaklı arama kaydının olduğu söylenmiş ise de; bu personelin atamasını yapan ve memuriyet asaletini tasdik eden yine Vali /Kayyum Tuncay Sonel’dir.

Belediye sınırlarında bulunan park ve yeşil alanlar ile kamuya ait tüm alanların korunması, imara aykırı yapılaşma ve işgallerin ortadan kaldırılması Belediyenin görev sahasındadır. Halka ait parkların korunması konusunda, Vali dâhil tüm kişi ve kurumları gerekli hassasiyetleri göstermelerini; kural, yönetmelik, kanunlara uymalarını bekliyoruz”