Ekonomi

"TÜİK'in enflasyon verilerinde ciddi soru işaretleri var"

04 Ekim 2019 08:09

Elektrik ve doğalgaza yüzde 55.69 zam geldi. Çay, şeker, akaryakıt fiyatları uçtu. İğneden ipliğe her şeye yüksek zam gelmesine rağmen, geçen yıl eylülde 24.5 olan enflasyon, bu eylülde 9.26’yla tek haneye düştü. eski Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşar Yardımcısı ve Samsun Bağımsız Milletvekili Erhan Usta, "TÜİK'in enflasyon verilerinde ciddi soru işaretleri var" dedi.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, hayat pahalılığı ve zamlar karşısında ekonomik sıkıntı çeken vatandaş tek haneye düşen enflasyon mucizesinin şaşkınlığını yaşanırken, Samsun Bağımsız Milletvekili Usta, TÜİK verilerini inceledi. Usta, “Adana-Mersin'de giysi fiyatları yüzde 8.5 artarken, Hatay-Kahraman Maraş-Osmaniye'de yüzde 15.6 düşebilir mi? Ayakkabı, İzmir'de yüzde 17.2, İstanbul'da yüzde 15.7 artarken, Ankara'da yüzde 0.7 düşebilir mi? Trabzon'da yüzde 16.8 zamlanan ayakkabı, nasıl oluyor da Samsun'da yüzde 8 düşüyor? Manisa'da yüzde 18.3 düşen cep telefonu, Balıkesir'de nasıl oluyor da yüzde 0.6 artıyor” dedi.

TIKLAYIN - Yıllık enflasyon eylülde tek haneye düştü

TÜİK yıllık tüketici enflasyonunun tek haneye düştüğünü açıklasa da, her gün sofra kurmak zorunda olan vatandaşlar düşük fiyatları ne markette ne de pazarda görebiliyor. Halkın cüzdanında en çok payı alan ana tüketim maddeleriyle hazırladığımız tabloda, en büyük fiyat artışının yüzde 61.5 ile beyaz peynirde olduğunu görüyoruz. Son günlerde ardı ardına zamlanan elektrik de son bir yılda yüzde 60.6 artan fiyatıyla halkın fiyat artışından en çok muzdarip olduğu ürünler arasında yer alıyor. Düşük fiyatıyla son yıllarda halkın ana gıda maddesi haline gelen makarna da zamlardan nasibini almış durumda. Makarna fiyatı son bir yılda yüzde 58 arttı. Pirinç de yüzde 50 zam ile onu izliyor.