Ekonomi

TÜİK'in ENAG için yaptığı suç duyurusunu savcılık haklı buldu

TÜİK, 2021 yılı Tüketici Fiyat Endeksi'nin yüzde 36,08 olduğunu açıklarken ENAG ise kendi hesaplamalarının yüzde 82,81 oranında olduğunu duyurmuştu

11 Şubat 2022 19:51

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu) hakkında yaptığı şikayet dilekçesi haklı bulundu. TÜİK, 2021 yılı Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 36,08 olduğunu açıklarken ENAG ise kendi hesaplamalarının yüzde 82,81 oranında olduğunu duyurmuştu.
 
TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, Kurum, yöneticiliğini Veysel Ulusoy'un yaptığı ve kamuoyunda kendilerini ENAG adıyla tanıtan grup için 23 Şubat 2021'de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet dilekçesi gönderdi.
 
Dilekçe de ENAG'ın 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu'nun 6. maddesinin üçüncü fıkrasına aykırı hareket ettiği, aynı Kanunun 53. maddesi uyarınca adli para cezasıyla cezalandırılması talep edildi.
ENAG üyelerinin adres bilgilerinin İstanbul'da olması nedeniyle dosya İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi ve Başsavcılık TÜİK'in vermiş olduğu şikayet dilekçesini inceleyerek, TÜİK'i haklı buldu.

"Cezanın ödenmemesi durumunda hakkınızda kamu davası açılacak" 

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturması Bürosu tarafından 17 Ocak 2022'de Ulusoy'a gönderilen "Ön Ödeme Önerisi" belgesinde, "Yukarıda yazılı suçu işlediğinize dair kamu davası açılmasını gerektirecek yeterlilikte şüphe oluştuğu anlaşıldığından, bu suça temas eden adli para cezası ile soruşturma gideri olmak üzere toplam tutarı ödemeniz durumunda hakkınızda bu suçtan kamu davası açılmayacak, ancak cezanın ödenmemesi durumunda hakkınızda kamu davası açılacak" ifadeleri yer aldı.
 
Ulusoy, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın göndermiş olduğu adli para cezası ve soruşturma gideri masrafını ödeyerek, işlediği suçu kabul etmiş oldu ve hakkında kamu davası açılmasından kurtuldu.
 
Söz konusu TÜİK Kanunun 6. maddesinin üçüncü fıkrasında "İstatistiki sonuçlar içeren araştırma faaliyetleri yürüten gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişiliğine sahip kuruluşlar, araştırmalarının sonuçlarını basın ve yayın yoluyla kamuoyuna açıklamaları halinde, araştırmanın kapsam, örnekleme yöntemi ve örnek hacmi, veri derleme yöntemi ve uygulama zamanını araştırma sonuçlarıyla birlikte kamuoyuna açıklamakla yükümlüdürler" hükmü yer alıyor.
 
Aynı Kanunun 53. maddesinin ikinci fıkrasında "Bu Kanunun 6'ncı maddesinin üçüncü fıkrasında ve 14'üncü maddesinde belirtilen yükümlülüklere uymayan gerçek kişilerle özel hukuk tüzel kişilerinin organ ve temsilcilerine adli para cezası verilir." hükmü bulunuyor.