Ekonomi

TÜAD: Metodolojisi bilimsel kriterlere uymayan araştırmalardan rahatsızız

03 Haziran 2022 14:46

Türkiye Araştırmacılar Derneği (TÜAD) kamuoyunda çıkan bazı araştırmaların bilimsel metotlardan uzak olduğunu belirterek "Kaynağı belirsiz ve metodolojisi bilimsel kriterlere uymayan araştırmalardan rahatsızız. Araştırmacılığın meslek ilkeleriyle bağdaşmayan bu tür çalışmaların toplumu ve kurumları manipüle etmek dışında bir amaca hizmet edemeyeceği kanısındayız" açıklamasını yaptı.

Kurumdan yapılan açıklamada seçim dönemine az bir zaman kala artan araştırmaların, "araştırma" olarak nitelenebilmesi için gerekli asgari şartları karşılamadığına dikkat çekilerek "Çalışmaların yaratmış olduğu bilgi kirliliğinden rahatsızlık duyuyoruz" denildi.

TÜAD'ın açıklaması şöyle:

"Türkiye’de araştırma sektörünün meslek birliği olarak, özellikle seçim dönemine az bir zaman kala siyasi araştırmaların yoğunlaştığı bu dönemde gündeme taşınan, ancak araştırma olarak nitelenmek için gereken asgari şartları karşılamaktan çok uzak olan çalışmaların yaratmış olduğu bilgi kirliliğinden rahatsızlık duyuyoruz.

TÜAD olarak, kamuoyunun doğru bilgiye ulaşımını sağlamanın temel hak ve özgürlükler kapsamında vazgeçilmez bir unsur olduğu görüşündeyiz. Siyasi, ekonomik ya da toplumsal konuları odağına alan araştırmaların ortak bir amaca hizmet etmesi gerekir. Bu amaç da kamuoyunun, meslek kriterlerine uygun şekilde toplanmış veriler ışığında, şeffaf ve doğru bilgilendirilmesidir.

Bu noktada, veri üzerinden yürütülen yanlış ve/veya eksik bilgilendirme yoluyla, araştırmacılığın mesleki kriterlerini karşılamayan ve kaynağı belirsiz çalışmaların toplumu ve kurumları manipüle etmek dışında bir amaca hizmet edemeyeceği kanısındayız. Araştırmanın birincil amacını göz ardı eden bu tür çalışmalar, sektörümüzün itibarını zedelemenin yanında, toplumu da yanlış yönlendirmesi nedeniyle derin endişe duymamıza sebep olmaktadır.

Bu hususta başta basın yayın kuruluşu çalışanları olmak üzere tüm yurttaşlarımızdan kaynağı belirsiz ve bilimsel kriterleri karşılamayan anket ve benzeri çalışmalara itibar etmemelerini önemle rica ederiz. "