Dünya

TSK’nın uçağı 6 bin fitte isabet aldı, Sudan’dan tahliye devam ediyor: Büyükelçi ve 20 kişilik personel görev başında

28 Nisan 2023 15:06

T24 Ankara

Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) adlı silahlı güçler arasında çatışmalar devam ederken, sabah saatlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait nakliye uçağı Hartum’daki havaalanına inişi sırasında açılan ateşle vuruldu. Uçağın havalimanına yaklaşık 40 kilometre uzakta ve 6 bin fit yüksekteyken isabet aldığı öğrenildi.

T24’ün aldığı bilgiye göre, çatışmaların şiddetlenmesiyle birlikte ülkede bulunan yurttaşların tahliyesini sağlamak amacıyla Dışişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı’nca (MSB) ortak tahliye harekâtı başlatıldı.

Havayoluyla yürütülen tahliye sırasında bu sabah, çatışmaların başladığı 15 Nisan’dan itibaren hiç yaşanmamış bir olay yaşandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait üç nakliye uçağının Hartum’a gönderilerek tahliye edilecek yurttaşların Türkiye’ye getirilmesi planlandı. Bu amaçla TSK’ya ait uçaklar belirli aralıklarla Wadi Seiddna havaalanına doğru yola çıktı.

Başarılı iniş gerçekleştiren ilk uçak, günün ilk saatlerinde 90 dolayında yolcuyu alarak Türkiye’ye dönüşe geçti. İkinci uçak ise, saat 07.00 sıralarında inişe geçtiği sırada yerden açılan ateşle isabet aldı. TSK’nın nakliye uçağına yönelik havalimanına yaklaşık 40 kilometre mesafede ve 6 bin fit (yaklaşık 1800 metre) yükseklikteyken uçaksavarla ateş açıldı.

Ateş sonucunda uçaksavar mermilerinden birisi inişe geçmiş olan uçağa isabet etti. TSK’ya ait nakliye uçağı sorunsuz biçimde inişi gerçekleştirdi. MSB, olayla ilgili yaptığı açıklamada, açılan ateşle uçaktaki bir personelin yaralandığını duyurdu.

Bu arada, vurulan uçaktan yaklaşık bir saat önce İngiltere’ye ait bir uçağın sorunsuz biçimde havalandığı kaynaklarca belirtildi. İngiltere’nin kontrolünde olduğu bilinen havaalanı ve çevresinde Türk Hava Kuvvetleri’ne ait bir nakliye uçağının vurulması olayının yaşanması dikkat çekti.

Olayın ardından gerek Sudan Ordusu, gerekse HDK yaptıkları açıklamalarda birbirlerini suçladılar.

Öte yandan, özellikle karayolu ile yapılan tahliyede Etiyopya’nın kullanılması tartışma yarattı. T24’e bilgi veren kaynaklar, Sudan’dan tahliyede Mısır’ın daha kolay ve randımanlı olmasına karşın, Dışişleri Bakanlığı’nın Etiyopya alternatifini kullanmasının sınırda bazı zorlukları beraberinde getirdiğini vurguladı.

Tahliye organizasyonu, Dışişleri Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Milli Savunma Bakanlığı’nda ise Bakan Yardımcısı Alpaslan Kavaklıoğlu’nun koordinesinde yürütülüyor.

Ülkedeki yurttaşların tahliyesini devam ederken, Hartum’daki Türkiye misyonu ise görevini sürdürüyor. Büyükelçilik personelin büyük bölümü ve yakınları tahliye edilirken, çatışmaların ortasında kalan büyükelçilik ikametgâhı ile sefarette 20 dolayında personel halen iş başında. Büyükelçilik personeli, büyükelçi ikametgahında gelişmeleri yakından takip ederken, sefaret binasında ise özel harekatçı polisler güvenlik önlemi alıyor.