Dünya

Suçlamalar ufukta: Trump, hakkında soruşturma yürütüldüğü konusunda bilgilendirildi

08 Haziran 2023 11:37

T24 Dış Haberler

ABD eski başkanı Donald Trump’un görevi sırasında gizli belgeleri yasalara aykırı olarak kullanmasıyla ilgili savcıların soruşturma yürüttüğü bildirildi.

ABD Adalet Bakanlığı’nın eski başkan Trump ile ilgili soruşturmalar için atadığı özel danışman Jack Smith’in ofisinden gelen bilgi notu, Trump’ın gizli belgeleri kullanmasıyla ilgili soruşturmada bir iddianamenin ufukta olduğu öne sürüldü.

New York Times’ın haberine göre, bahsi geçen bilgi notunda iletilenlerin eski başkanın ilgili soruşturma kapsamında suçlamalarla karşı karşıya kalabileceğine dair şimdiye kadarki en net sinyal oldu.

Trump’ın ekibine soruşturmanın hedefi olduğunun ne zaman söylendiği belirsizliğini korusa da bilgi notu Jack Smith için çalışan savcıların soruşturmalarını büyük ölçüde tamamladıklarını ve bir iddianame hazırlamaya doğru ilerlediklerini gösterdi.

Geçtiğimiz yıl mahkeme belgelerinde Trump’ın ulusal güvenlik belgelerinin kullanımını düzenleyen yasaları çiğnediği ve hükümetin bu belgelere ulaşma çabalarını engellendiği iddialarının incelendiği belirtilmişti.

Trump’ın başka soruşturmalarda da adının geçtiği belirtiliyor.

Hakim karşısına çıkan ilk ABD Başkanı

Biden’dan önceki ABD Başkanı, geçtiğimiz mayıs ayında evrakta sahtecilik suçlamasını 34 defa işlediği suçlamasıyla mahkemede hazır bulunmuş ve suçsuz olduğunu öne sürmüştü. Donald Trump böylece, hakim karşısına çıkan ilk ABD Başkanı olmuştu.  

2024 seçiminde Cumhuriyetçi Parti’den aday olmak için Ron DeSantis ve Donald Trump’ın karşı karşıya geleceği öngörülüyor.

Öte yandan geçtiğimiz ay yayınlanan bir Washington Post / ABC News anketinde ABD başkanlık yarışında mevcut başkan Joe Biden’ın Trump’ın 7 puan gerisinde kaldığı görülmüştü.