Dünya

Trump'tan Ruhani'ye Farsça gönderme

"40 yıllık yozlaşma"

13 Şubat 2019 13:26

T24 Dış haberler

İran lideri Hasan Ruhani'nin 1979 İran devriminin 40. yılı kutlamalarındaki ABD hakkındaki söylemlerine Donald Trump, Persçe bir tweet ile cevap verdi. 

Trump'ın 1979 İran devriminin 40. yılı ile ilgili olarak hem İngilizce, hem de Farsça yaptığı paylaşım şöyle:

"40 yıllık yozlaşma. 40 yıllık baskı. 40 yıllık korku. İran'daki rejim sadece 40 yıllık bir başarısızlık üretti. Uzun süredir acı çeken İran halkı çok daha parlak bir gelecek hak ediyor"

New York Times, Trump'ın bu resmi kullanmak için fotoğraf sahibi olan İranlı foto-muhabir Yalda Moayeri'den izin almadığını belirtti.

Ruhani kutlamalarda yaptığı konuşmada, "Amerika'nın kazanmasına izin vermeyeceğiz. İranlılar bazı ekonomik zorluklar yaşayacak ama bunları birbirimizin yardımıyla aşacağız" demişti ve Trump'ın bir "aptal" olduğunu söylemişti. Ayrıca devlet kanalı kutlamalarda "Amerika'ya ölüm" şeklinde sloganlar atan insanları yayınlamıştı. The Times'ın aktardığına göre kalabalık "Theresa May'e ölüm" şeklinde de slogan attı.

İran, Ruhullah Humeyni'ni ve takipçilerinin İran Şeyhi'ni devirip, ülkeyi İslami bir devlete çevirmesinin 40.yılını kutluyordu.