Dünya

Trump'tan rakibi Biden'a 'Nickelback'li video: Bu fotoğrafa bakın!

"Ukrayna telefonu krizi" iki lider arasındaki gerilimi daha da tırmandırdı

03 Ekim 2019 08:24

T24 Dış haberler

ABD Başkanı Donald Trump, kendisine azil soruşturması açılmasına sebep olan "Ukrayna telefonu krizi"nde dikkati rakibi Demokrat Parti başkan aday adayı ve eski başkan yardımcısı Joe Biden'ın üzerine çekmeye devam etti.

Trump'ın sosyal medya üzerinden paylaştığı videoda Biden'ın bir gazetecinin "Oğlunuz ile yurtdışında yaptığı işler hakkında hiç konuştunuz mu?" sorusuna verdiği, "Oğlumla hiç bu konuda konuşmadım" yanıtının görüntüleri yer alıyor. 

Bu kısa kesitin ardından videonun arka planında rock grubu Nickelback'in "Photograph" şarkısı çalmaya başlıyor ve şarkının "Bu fotoğrafa bakın" sözleri eşliğinde Biden, oğlu Hunter ve bir Ukraynalı doğalgaz şirketi yöneticisinin kameralara beraber poz verdiği görülüyor.

Ne olmuştu?

Trump'ın Zelenskiy ile yaptığı bir telefon görüşmesinde Demokrat Parti başkan aday adayı ve eski başkan yardımcısı Joe Biden'ın oğlu Hunter'a yozlaşma soruşturması açması için baskı yaptığı iddia edilmişti. Hunter Biden, babasının başkan yardımcılığı yaptığı dönemde Ukraynalı bir doğal gaz şirketinin yönetim kurulundaydı. ABD basını, konuya yakın kaynaklara dayandırdıkları haberlerinde bahsi geçen telefon konuşmasından kısa bir süre önce Trump'ın emriyle ABD'nin Ukrayna'ya yapılacak olan 391 milyon dolarlık yardımı dondurduğunu aktarmıştı. 

Trump, Zelenskiy ile yaptığı telefon konuşmasında Biden'dan bahsedildiğini kabul etmiş, ancak konuşmanın içeriği ile ilgili detay vermemişti.

Demokrat Partili Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, telefon konuşmasını 'anayasal sorumlulukların ihlali' olarak değerlendirdi ve Trump'ın azledilme sürecinin başlatılması için ilk resmi girişimi yaptıklarını açıkladı. 

ABD Adalet Bakanı William Barr, bahsi geçen konuşmanın yazılı kayıtlarını kamuya açtı.