Dünya

Trump'tan Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'a: Sen harika bir lidersin

İki lider, Vietnam'ın başkenti Hanoi'de bir araya geldi

27 Şubat 2019 15:01

T24 Dış haberler

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Vietnam'ın başkenti Hanoi'de yapılacak zirve için bir araya geldi. İki lider muhabirlere poz verirken el sıkıştı ve ardından ilk temaslarda bulundu. Trump, Kim Jong Un'a, "Bence ülken muazzam bir geleceğe sahip olacak. Sen harika bir lidersin" dedi. 

Zirveden önce basın mensuplarıyla kısaca bir araya gelen iki lider, kısa söylemlerde bulundu. Trump,  "başarılı bir zirve" beklediğini belirtti. Kim Jong Un ise, "Zorlukları aşmayı başardık ve bugün işte buradayız" dedi. 

Geçen sene Singapur'da yapılan görüşmenin çok başarılı geçtiğini belirten Trump, "bazı insanlar görüşmelerin hızından memnun değil, ama ben süreçten çok memnunum" ifadelerini kullandı. İki taraf da basın mensuplarının sorularına cevap vermedi. 

İkili, beraber bir akşam yemeği yemeye gitmeden önce Trump," bu seneki zirvenin en az geçen seferki kadar iyi veya daha iyi olacağını umduğunu " kaydetti.

Zirvede Trump, Kuzey Kore'yi nükleer silahsızlanmaya ikna etmeye çalışacak.

2018'in yazında Singapur'da yapılan zirvede de ikili nükleer silahsızlanma hakkında görüşmüştü ve ikinci bir zirve planlamaya karar vermişlerdi. Trump ve Kim Jong Un, "Kore yarım adasında kalıcı barış" fikrine bağlı olduklarını belirtmişti.