Dünya

Trump, Kongre baskını sırasında Kapitol'e gitmek için ısrar etmiş; engellenince önce direksiyona sonra da Gizli Servis ajanının boğazına yapışmış!

29 Haziran 2022 08:19

T24 Dış Haberler

Eski bir Beyaz Saray danışmanı, dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın "silahlı olduklarına dair uyarılmasına" rağmen 6 Ocak Kongre baskını sırasında saldırganların yanına gitmek istediğini; Gizli Servis bu talebi kabul etmeyince de ajana saldırdığını ifade etti. 

Trump'ın görevdeki son günlerinde özel kalem müdürlüğünü yapan Mark Meadows'un danışmanı olan Cassidy Hutchinson, ABD Temsilciler Meclisi'nin 6 Ocak Özel Komitesi'nin önünde ABD'nin modern siyasi tarihine damga vuran baskına giden saatlerde Beyaz Saray'da duyduklarını aktardı.

Hutchinson, Trump'ın Kongre baskınından hemen önce düzenlediği mitingin girişindeki güvenlik noktalarının kaldırılmasını istediğini aktardı. Danışmanın aktardığına göre, "Bana zarar vermek için burada değiller" diyen Trump, "S.çtığımın dedektörlerini kaldırın. Bırakın halkım içeri girsin. Buradan Kongre binasına yürüyebilirler" ifadelerini kullandı. 

Hutchinson'ın ifadesine göre Trump, "Bırakın Kongre binasına gitsinler" dediği ve mitinge girebilmeleri için metal dedektörlerini kaldırttığı destekçilerinin çoğunun silahlı olduğunu ve şiddet tehdidi oluşturduğunu biliyordu. 

Danışman, Trump'ın o gün her türlü uyarıya rağmen ısrarla Kongre'ye saldıran destekçilerinin yanına gitmek istediği ve danışmanlarının bütün gün onu kontrol altında tutmaya çalıştığını ifade etti.

Hutchinson, Trump'a arabadayken yine Konre'ye gidemeyeceği söylendiğinde eski ABD liderinin bir anda Gizli Servis ajanının sürdüğü aracın direksiyonuna yapıştığını belirtti. Gizli Servis ajanının başkanın elini yakalayıp direksiyonu bırakmasını söyledikten sonra Trump'ın ajanın boğazına yapıştığı belirtildi.

Beyaz Saray'da 2020 Başkanlık Seçimleri'nden sonra yaşananlara dair de detaylar paylaşan Hutchinson, Adalet Bakanı William Barr'ın seçime şaibe karıştığına dair kanıt bulamadıklarını söylediğinde Trump'ın yemek yediği tabağı duvara fırlattığı; "her yerin ketçap olduğunu" belirtti.