T24 Dış Haberler
Donald Trump, bugün yemin edecek ve ikinci dönemi için çarpıcı bir geri dönüşe imza atacak. Trump'ın yemin töreni, aralarında Elon Musk ve Jeff Bezos gibi teknoloji devlerinin bulunduğu isimlerin yanı sıra 47. Başkan'ın eski eleştirmenlerinden müttefiklerine pek çok kişiyi bir araya getirecek.
ABD Başkanlık törenlerinde neler oluyor, kimler katılıyor? Tören, Trump'ın iktidara dönüşü hakkında bize ne söyleyebilir? Bu akşam neler yaşanacak?
Göreve başlama töreni nedir?
ABD'de başkanlık yemin töreni, seçilmiş başkanın yemin ederek göreve başlaması ve dört yıllık görev süresine resmen adım atmasıdır.
Seçilen başkan genellikle elini İncil'e koyarak yemin eder.
Yeni başkan, görev yeminini okuduktan sonra destekçileri, hükümet yetkilileri ve yabancı devlet adamlarından oluşan bir kalabalığa açılış konuşması yapar.
Başkanlık yemininde “Birleşik Devletler Başkanlığı görevini sadakatle yerine getireceğime ve Birleşik Devletler Anayasası'nı elimden geldiğince koruyacağıma, muhafaza edeceğime ve savunacağıma yemin ederim.” ifadeleri yer alır.
Trump hangi kitap üzerine yemin edecek?
2017'deki ilk yemin töreninde Trump, 1861'de Abraham Lincoln tarafından kullanılan İncil üzerine yemin etmişti. Ayrıca merhum annesi Mary Anne MacLeod Trump tarafından hediye edilen ikinci bir İncil'i de kullandı.
Basında çıkan haberlere göre Trump bu yıl da benzer bir kitap kombinasyonu kullanacak: Lincoln İncil'i ve annesinin hediye ettiği bir İncil.
|
Yemin töreni saat kaçta ve nerede?
ABD Yüksek Mahkemesi Başyargıcı John Roberts’ın yöneteceği yemin töreni, bugün Washington saati ile 12'de (TSİ 20.00) gerçekleştirilecek.
Törenin başlangıçta Washington DC'deki National Mall adlı parka bakan ABD Kongre Binası'nın batı cephesinde açık havada yapılması planlanıyordu. Ancak soğuk hava ve güvenlik gerekçeleriyle törenin Kongre Binası'nın 88 metre yüksekliğindeki kubbesinin altındaki rotunda'ya taşınacağı duyuruldu.
Daha önce sadece 1985 yılında Ronald Reagan'ın ikinci kez göreve başladığı yemin töreninde Rotunda tercih edilmişti. Sıcaklık -14 dereceydi.
Kaç kişi katılacak?
Kapalı alan tercihi, katılımcı sayısını sınırlayacak. Açık hava etkinliği için yaklaşık 250 bin davetlinin bileti vardı ancak Trump destekçileri kapalı alandaki törene bizzat katılım yerine Capitol One Arena'da canlı yayını izleyecek.
Bu yılki açılış töreni için yaklaşık 220 bin bilet satışa sunulmuş ve yaklaşık 250 bin kişilik yer ayrılmıştı.
Hava nasıl olacak?
İlk tahminler, kutup girdabının ABD'yi kasıp kavurması nedeniyle Trump'ın ikinci yemin töreninin son yılların en soğuk yemin törenlerinden biri olacağını gösteriyor.
Ulusal Hava Servisi, pazartesi günü öğle saatlerinde sıcaklıkların -6 derece olmasını bekliyor.
Kimler katılıyor?
Başkanlık yemin törenleri her zaman etkili kişileri çekmiş olsa da bu yılki katılımcı listesi daha fazla dikkat çekti. Üç eski başkan; Barack Obama, George W. Bush ve Bill Clinton törene katılacak. Başkan Joe Biden ve yardımcısı -Trump'ın 2024 seçimlerindeki rakibi- Kamala Harris de katılacak.
Trump'ın konuk listesinde dünyanın dört bir yanından aşırı sağcı liderler de yer alıyor. Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Fransız siyasetçi Eric Zemmour ve İngiliz Parlamento Üyesi Nigel Farage'ın katılması bekleniyor. Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da törene katılmaya çalıştı ancak ülkesinin Yüksek Mahkemesi, ülkesinde karşı karşıya olduğu yasal işlemler nedeniyle Bolsonaro'nun kaçma riski olduğuna karar verdi.
Aralarında milyarder Elon Musk, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, Apple CEO'su Tim Cook ve Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in de bulunduğu bir dizi önde gelen işadamı da Trump'ın iktidara dönüşünü kutlayanlar arasında yer alacak.
Yemin törenine kim sponsor oldu?
Trump'ın göreve başlama töreni fonu 8 Ocak itibarıyla 170 milyon dolarlık rekor bir bağış topladı. Törene kadar bazı uzmanlar bu rakamın 200 milyon doları aşmasını bekliyordu. Fonlar, yemin töreninin yanı sıra özel balolar ve geçit töreni gibi ilgili etkinliklerin masraflarının karşılanmasına yardımcı oluyor.
Daha önce 6 Ocak ayaklanmasını “utanç verici bir gün” olarak nitelendirmesine rağmen Apple'dan Tim Cook'un Trump'ın yemin törenine 1 milyon dolar bağışladığı bildirildi. Google, Amazon, Microsoft ve Meta 1 milyon dolar, OpenAI CEO'su Sam Altman da 1 milyon dolar bağışta bulunacaklarını açıkladılar.
Diğer büyük bağışçılar arasında ilaç şirketi Pfizer, finansal hizmetler şirketi Intuit, hisse senedi alım satım uygulaması Robinhood ve Ford ve General Motors gibi otomobil üreticileri yer alıyor.
Trump'ın bir önceki yemin töreni de 106.7 milyon dolarla rekor bağış toplamıştı. Buna karşılık Biden 2021'deki töreni için sadece 61.8 milyon dolar bağış almıştı.
Yemin törenine damgasını vuran ABD bayrağı tartışması
29 Aralık'ta eski ABD Başkanı Jimmy Carter, 100 yaşında hayatını kaybetti ve geleneklere uygun olarak federal binalarda ABD bayrakları 30 günlük bir yas dönemi yarıya için indirildi.
Ancak bu 30 günlük süre yemin töreniyle çakıştı ve Trump törende yarıya indirilmiş bayrakların dalgalanmasına itiraz etti. Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Johnson, yemin töreninde bayrakların tam göndere çekilmesini talep etti. Ancak bayrakların ertesi gün tekrar indirileceğini de belirtti.
|
Güvenlik önlemleri ne düzeyde?
Özellikle geçen temmuz ayında Pennsylvania'da kampanya yürütürken kulağından vurulan Trump'a yönelik suikast girişiminin ardından güvenliğin yüksek olması bekleniyor.
Kongre Binası'nın etrafına yaklaşık 48 kilometre uzunluğunda tel örgü çekildi; bu şimdiye kadar çekilen en yüksek tel örgü.
Başkentte ayrıca 7 bin 800 Ulusal Muhafız üyesi de dahil olmak üzere tahmini 25 bin kolluk kuvvetinin devriye gezmesi bekleniyor.
Washington DC'deki şehir yetkilileri, açılış töreni yakınlarında yolların kapatılacağını ve bilet sahiplerinin ilgili herhangi bir etkinliğe girmeden önce güvenlik taramasından geçmeleri gerekeceğini söyledi.