Dünya

Trump'ın güvenlik yetkilileri, İsrail'e gitti; Başbakan Netanyahu ve üst düzey İsrailli hükûmet üyeleriyle görüştüler

Her üç isim de eski Başkan Donald Trump'a yakınlığıyla biliniyor. O'Brien geziyi Trump ile önceden görüşüp görüşmediğini söylemekten kaçındı ancak Trump ile düzenli olarak görüştüğünü belirtti

21 Mayıs 2024 07:16

T24 Dış Haberler

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, kendisinin ve Donald Trump yönetiminin diğer iki dış politika yetkilisinin İsrail'e yaptıkları üç günlük ziyarette bulunduklarını, Başbakan Binyamin Netanyahu ve rakibi Benny Gantz da dahil olmak üzere üst düzey İsrailli hükûmet yetkilileriyle bir araya geldiklerini söyledi.

O'Brien, kendisine ABD'nin Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçisi John Rakolta ve ABD'nin eski İsviçre Büyükelçisi Ed McMullen'in eşlik ettiğini ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile de bir araya geldiklerini açıkladı. İsrailli yetkililerle bugün ek görüşmelerin planlandığını söyledi.

Her üç isim de eski Başkan Donald Trump'a yakınlığıyla biliniyor. O'Brien geziyi Trump ile önceden görüşüp görüşmediğini söylemekten kaçındı ancak Trump ile düzenli olarak görüştüğünü belirtti.

O'Brien röportajda "Bu gezideki amacım gerçekten de İsrail'e destek vermekti. Ama aynı zamanda insanlar benim eski bir Trump yetkilisi olduğumu, Başkan ile düzenli temas halinde olduğumu ve Kasım ayında onu güçlü bir şekilde desteklediğimi biliyor" dedi. 

Gezinin bir nedeninin de 2020 yılında imzalanan ve İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn arasındaki ilişkileri normalleştiren bir dizi tarihi anlaşma olan İbrahim Anlaşmaları'nın durumunu kontrol etmek olduğunu söyledi.

O'Brien, Joe Biden yönetimini rutin olduğu üzere birkaç hafta önce gezi konusunda bilgilendirdiğini açıkladı.

ABD, İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkileri normalleştirecek ve savaş sonrası Gazze'nin yönetimini ele alacak bir anlaşma yapmaya çalışıyor. O'Brien bu anlaşmanın, Trump yönetiminin IŞİD'i yendiğini ilan etmesine benzer şekilde, Hamas yenilgiye uğratılmadan sonuçlandırılmaması gerektiğini söyledi.

O'Brien, dün Netanyahu ile yapılan görüşmelerde Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Netanyahu ve Hamas lideri Yahya Sinvar hakkında tutuklama emri çıkaracağını açıklamasının da ele alındığını söyledi. O'Brien UCM'nin bu hamlesini "utanç verici" olarak nitelendirdi.

Biden yönetiminin İsrail'e askeri yardım sevkiyatını durdurma kararını da eleştirerek bunu "ihanet" olarak nitelendirdi ve konuyu İsrailli yetkililerle görüşmediğini sözlerine ekledi.