Dünya

Trump'ın dün akşam Umman aracılığıyla Tahran'a mesaj gönderdiği ortaya çıktı: İran'ı vurmamız an meselesi, görüşme istiyorum

21 Haziran 2019 12:07

T24 Dış haberler

ABD Başkanı Donald Trump, dün akşam Umman üzerinden Tahran’a bir mesaj yolladı. Trump bu mesajda “ABD’nin İran’ı vurması an meselesi” dedi.

Reuters’a konuşan İranlı yetkililerin anlattığına göre Trump mektupta İran’la bir savaşa karşı olduğunu ve Tahran’la çeşitli konularda görüşmek istediğini söyledi. Trump’ın kendilerine kısa süre verdiğini belirten yekililer mesajı İran’ın dini lideri Ali Hamaney’e ilettiğini ve son kararın ona ait olduğunu bildirdi.

Başka bir İranlı yetkili de, “Liderin (Hamaney) herhangi bir görüşmeye karşı olduğunu açıkça söyledik, ama bir karar vermesi için ona mesajı ilettik. Ummanlı yetkiye de İran’a yapılacak herhangi bir saldırının bölgesel ve uluslararası sonuçları olacağını aktardık” dedi.

New York Times’ın haberine göre Trump, dün akşam İran’da çeşitli hedeflerin vurulmasına onay verdi ancak kısa süre sonra bu kararından geri adım attı. Birçok kaynağa göre ABD savaş uçakları ve gemileri İran’ı vurmak üzere pozisyon almıştı. Times’ın haberine göre saldırıların can kaybı olmaması için erken saatlerde yapılması planlanıyordu. Washington, saldırı kararını İran’ın ABD’ye ait bir İHA’yı düşürmesine karşılık olarak almıştı. Tahran, İHA’nın İran’ın uluslararası hava sahasını ihlal ettiğini iddia etmişti, ABD bu iddiayı yalanlamıştı.