Dünya

Trump'ın danışmanı Bolton, İran bandıralı Adrian Darya'nın Suriye kıyısında olduğunu gösteren fotoğraflar paylaştı: Katil Esad'ı desteklemeyi seçtiler

07 Eylül 2019 09:55

T24 Dış haberler

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, birkaç gün önce radarını kapayan ve nerede olduğu bilinmeyen İran bandıralı Adrian Darya 1 isimli tankerin uydu görüntülerini paylaştı.

Bolton'ın paylaştığı uydu görüntülerinde tankerin Suriye kıyısında olduğu görülüyor. Adrian Darya, veya eski ismiyle "Grace 1" tankeri geçen aylarda Cebelitarık açıklarında Britanya güçleri tarafından alıkonmuştu. Tankerin alıkonmasına gerekçe olarak "AB yaptırımlarını ihlal ederek Suriye'ye petrol taşıması" gösterildi. Britanya ile İran arasındaki gerilimin tırmanmasına sebep olan tanker, geçen haftalarda ABD'nin itirazlarına rağmen serbest bırakılmıştı.

Bolton sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "Adrian Darya 1'in Suriye'ye gitmediğini söyleyen herkes inkâr hâlindedir. Tahran, katil Esad rejimine destek vermenin kendi halkına imkan sağlamaktan daha önemli olduğunu düşünüyor. Müzakere edebiliriz, ancak İran yalan söylemeyi ve teröre destek vermeyi bırakana kadar yaptırımlardan kurtulamayacak" yazdı.

Associated Press, kendi ulaştıkları uydu görüntülerinin de Bolton'un paylaştığı fotoğraflarla uyuştuğunu söyledi. İran konu ile ilgili bir açıklamada bulunmadı. Adrian Darya 1 pazartesi günü radarlardan kaybolmuştu.