Dünya

Trump'ın adaylık yarışındaki tek rakibi Nikki Haley, Gizli Servis'ten koruma talep etti

Haley, "Bu, beni yapmak gereken şeyi yapmaktan alıkoymayacak" dedi

06 Şubat 2024 14:00

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'de eski başkan Donald Trump'a karşı başkan adaylığı yarışı yürüten eski Güney Carolina valisi ve Birleşmiş Milletler (BM) büyükelçisi Nikki Haley, artan tehditler karşısında Gizli Servis koruması talebinde bulundu.

Nikki Haley, ABD'nin The Wall Street Journal (WSJ) gazetesine 5 Şubat Pazartesi günü verdiği demeçte, koruma talebine ilişkin haberleri doğruladı.

ldığı tehditlere işaret ederek "Birden fazla konu var" diye konuşan başkan aday adayı Haley, "Bu, beni yapmak gereken şeyi yapmaktan alıkoymayacak" dedi. Koruma talebinin federal yetkililere iletildiğini ve kampanya ekibinin daha yoğun bir korumanın kampanya takvimini ve seyahatlerini nasıl etkileyeceğini değerlendirdiğini aktaran WSJ, Haley'nin BM'de İran'la ilgili yaptığı çalışmaların bu durumda bir 'faktör' olabileceği değerlendirmesini paylaştı.

Koruma kararını Gizli Servis vermiyor

Geçen hafta, Haley'nin Columbia, S.C.'deki bir seçim etkinliği sırasında, bir kadın sahneye çıkmaya çalışmış, bu durum güvenlik endişesi yaratmıştı. Haley'nin son günlerde Ukrayna ve Gazze'ye yönelik saldırılarını 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdüren İsrail'e desteğini dile getirmesi dolayısıyla protestolarla karşı karşıya kaldığı da ifade edildi.

Haley, geçen hafta güvenliğine ilişkin bir soru üzerine, "Böyle bir şey yaptığınızda tehditler alırsınız. Gerçek bu" demişti. 'Etraflarına daha fazla beden koymak' durumunda kaldıklarını söyleyen Haley, bu durumun seçim çalışmalarını etkilemediğini belirtmişti.

ABD'de kimlere koruma verilmesi gerektiğine Gizli Servis karar vermiyor. Kurumun bir adaya bağımsız olarak güvenlik sağlamak gibi bir yetkisi de bulunmuyor. Koruma sağlama yetkisi, ABD İç Güvenlik Bakanı'nda bulunuyor, bakan bunu aralarında Temsilciler Meclisi Başkanı'nın da olduğu Kongre Danışma Komitesi'ne danıştıktan sonra yapabiliyor.