Dünya

Trump, azil soruşturmasında verilen ifadelerle yüzleşirken Demokrat adaylar ekran karşısına çıktı

Demokrat Parti'nin başkan aday adaylarının gündeminde toplumsal konuların yanı sıra seçim kampanyasını Trump üzerinden yürütüp yürütmemek vardı

21 Kasım 2019 13:09

ABD'nin öne çıkan Demokrat başkan aday adayları 5. canlı yayın tartışması için bir araya geldi. ABD Başkanı Donald Trump'ın azil soruşturması kapsamında ifade verilmesinin hemen ardından gerçekleşen yayında adayların gündemi ırksal adalet, sağlık sistemi gibi konuların yanı sıra seçim kampanyasını Trump üzerine yürütüp yürütmeme meselesi vardı. 

The Washington Post ve MSNBC sponsorluğunda düzenlenen canlı yayın tartışması Trump'ın azil soruşturmalarına denk gelmesi ve Iowa'da ön seçime 3 aydan az zaman kaldığı için önem taşıyordu. 

10 aday dün gerçekleşen 5. canlı yayın sırasında toplumsal konularda politikalard tutumlarını karşılaştırdı. Son anketlerde öne çıktığı görülen South Bend, Indiana Belediye Başkanı Pete Buttigieg'e eleştiri California Senatörü Kamala Harris'ten geldi. Harris, Buttigieg'in siyah seçmen tarafından destek görmediğini söyledi. Harris, "Adaylar seçime az zaman kala bir siyah kilisesinde beliriyorlar" diyerek eleştiride bulundu. 

"Beyaz Saray'da bir suçlu var"

Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky ile gerçekleştirdiği bir telefon konuşmasında kendi çıkarları için bir devlet başkanına baskı yaptığı yönündeki suçlamaların ardından başlayan azil soruşturması süreci ise canlı yayının gündemlerinden biri oldu. ABD’nin Avrupa Birliği Büyükelçisi Gordon Sondland'in dikkati çeken ifadesinin ardından başlıyan canlı yayın tartışmasında Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren "Başkan yine ve yine yasayı çiğnemekten çekinmedi" dedi. Warren sözlerine "Beyaz Saray'da bir suçlu var" diyerek devam etti. 

TIKLAYIN- Azil soruşturmasında Sondland’in ifadesi: Ukrayna’ya baskı talimatını Trump verdi

2020 seçimleri için öne çıkan adaylar arasında 10'unun 5'i Trump'ın azil süreci başlarsa yargılanıp yargılanmaması konusunda oy verecek senatörlerden oluşuyor. 

Barack Obama döneminin başkan yardımcısı Joe Biden ise Trump'ın geçen haftalarda katıldığı bir maçta taraftarlar tarafından 'Onu hapse atın' tezahüratlarını eleştirdi. Biden, Trump'ın seçim kampanyası döneminde Hillary Clinton'a aynısını yaptığını hatırlatarak empati yapılması gerektiğini söyledi. Biden, başkan olduğu takdirde Adalet Bakanlığı'na Trump'ı yargılaması yönünde bir emir vermeyeceğini söyledi fakat atadığı adalet bakanı bu yönde karar verirse yargılanabileceğini söyledi. 

"Trump benim aday olmamı istemiyor" 

Biden, Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde oğlu Hunter Biden'a soruşturma açılması yönünde baskı yapmasını değerlendirerek "Anladım ki Trump benim aday olmamı istemiyor" dedi. 

Kampanya Trump üzerinden yürümeli mi?

Azil soruşturması adayların hemfikir olduğu bir konu olsa da seçim kampanyasını Trump tepkisi üzerinden yürütüp yürütmemek tartışıldı. Vermont Senatörü Bernie Sanders: "Trump'ın bizi tüketmesine izin vermemeliyiz, eğer bunu yaparsak seçimi kaybederiz" dedi.