Politika

Gizli Servis Direktörü istifa etti, Trump'tan ilk açıklama: Bana hiçbir zaman uygun koruma sağlamadı

23 Temmuz 2024 17:45

ABD eski Başkanı Donald Trump'ın seçim mitingi sırasında vurulmasının ardından eleştirilere maruz kalan ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti. Trump,  Cheatle hakkında "Bana hiçbir zaman uygun koruma sağlamadı" dedi.

ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle, 13 Temmuz'da bir kampanya mitingi sırasında eski Başkan ve aday Donald Trump'a silahlı saldırı düzenleyen bir suikastçıyı engelleyemediği için teşkilatın sert eleştirilere maruz kalmasının ardından istifa etti. Mevcut ve eski ABD başkanlarının korunmasından sorumlu olan Gizli Servis, silahlı bir saldırganın 13 Temmuz'da Butler, Pennsylvania'daki açık hava mitingine bakan bir çatıdan Trump'a ateş edebilmesinin ardından bir krizle karşı karşıya kaldı.

Oksijen'de yer alan habere göre Cheatle, pazartesi günü Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi'nin karşısına çıktığında iki partinin de kınamasıyla karşılaştı ve hayal kırıklığına uğramış milletvekillerinin mitingin güvenlik planı ve kolluk kuvvetlerinin silahlı adamın şüpheli davranışlarına nasıl karşılık verdiğiyle ilgili sorularını yanıtlamayı reddetti.

Çok sayıda Cumhuriyetçi ve Demokrat milletvekili Cheatle'ı istifaya çağırdı. Saldırıda, Cumhuriyetçi başkan adayı Trump'ın sağ kulağı sıyrıldı ve bir miting katılımcısı açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Kimliği 20 yaşındaki Thomas Crooks olarak açıklanan silahlı saldırgan, Gizli Servis keskin nişancısı tarafından vurularak öldürüldü. 

Sorumluluğu üstlendi

2022'den bu yana teşkilatı yöneten Cheatle, milletvekillerine yaptığı açıklamada, 1981'de dönemin Başkanı Ronald Reagan'ın vurulmasından bu yana Gizli Servis'in yaptığı en büyük hata olarak nitelendirdiği vurulma olayının sorumluluğunu üstlendiğini söyledi. Gizli Servis, performansı nedeniyle çok sayıda kongre komitesi ve ana kuruluşu olan ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın iç gözlemcisi tarafından soruşturuluyor. Yeniden seçilme kampanyasını sonlandıran Başkan Joe Biden da bağımsız bir inceleme yapılması çağrısında bulundu.

Trump'tan açıklama

Cheatle hakkında açıklamalarda bulunan Trump ise, "Bana hiçbir zaman uygun koruma sağlamadı, bu yüzden demokrasi için kurşun yemek zorunda kaldım. Gizli Servis tarafından daha fazla kaynak ve koruma için birçok talepte bulunuldu. Her zaman geri çevrildi ya da yanıt verilmedi. Dünyadaki en büyük kalabalıklardan birisine sesleniyordum, ona göre davranmaları gerekirdi" diye konuştu.

Trump, ayrıca ABD Başkanı Joe Biden yönetimini hedef alarak, "Biden/Harris yönetimi beni gerektiği gibi korumadı ve demokrasi için kurşun yemek zorunda kaldım. Bunu yapmak benim için büyük bir onurdu” dedi.

Kimberly Cheatle