Dünya

Trudeau: Sih lider Nijjar’ın Kanada topraklarında öldürülmesinin arkasında Hindistan'ın olabileceğine dair güvenilir kanıtlar var

19 Eylül 2023 07:30

T24 Dış Haberler

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, suikaste uğradığı belirtilen Sih lider Hardeep Singh Nijjar'ın ölümünden Hindistan'ın sorumlu olduğuna dair "güvenilir kanıtlar" olduğunu belirtti. Delhi, iddiaları "absürtçe" bulduklarını belirterek yalanladı. 

Pazartesi günü Avam Kamarası'nda konuşan Kanada lideri, ulusal güvenlik yetkililerinin Hindistan'ın Kanada topraklarında devlet destekli bir cinayet işlediği iddialarını araştırdığını ifade etti.

"Bir Kanada vatandaşının Kanada topraklarında öldürülmesine yabancı bir devletin herhangi bir dahiliyeti, egemenliğimizin kabul edileme bir ihlalidir" diyen Trudeau, "Kanada bir hukuk devletidir. Egemenliğimizi korumak için vatandaşlarımızın korunması her şeyin temelindedir" ifadelerini kullandı. 

Trudeau, "cinayetin arkasındakilerin sorumlu tutulması için her türlü adımın atılması gerektiğini" ifade etti. 

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, "üst düzey bir Hindistanlı diplomatı sınır dışı ettiklerini" bildirirken, cinayetin aydınlatılması için "Hindistanlı yetkililerden tam işbirliği beklediklerini" söyledi. 

Hindistan Dışişleri Bakanlığı iddiaları reddederken, ülkelerinin Kanada topraklarındaki herhangi bir şiddet olayının parçası olacağının düşünülmesinin "absürt" olduğunu belirtti. 

Nijjar, haziran ayında bir Sih ibadet yerinin önünde vurularak öldürülmüştü. Nijjar, Sih'ler için Hindistan'ın Punjab bölgesinde bağımsız bir yönetim isteyen Khalistan Hareketi'nin büyük destekçilerinden biriydi.