Gündem

TRT World çalışanlarının maaşları Meclis gündeminde

AKP'li Canbey, TRT World kanalında maaşların Türk lirası olarak ödendiğini ileri sürdü

23 Mayıs 2019 10:31

T24-Ankara

TBMM Genel Kurulu’nun dünkü oturumunda CHP'nin "TRT'nin maddi kaynaklarını kullanım biçiminin ve personel politikasının incelenerek tüm iş ve işlemlerde şeffaflığı sağlayıcı tedbirlerin saptanması" ile ilgili verdiği araştırma önergesi AKP oylarıyla reddedildi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun önceki gün gündeme getirdiği 169 TRT çalışanının istihdam fazlası olarak tanımlanmasının da tartışıldığı oturumda, AKP Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey’in, TRT World kanalında maaşların Türk lirası olarak ödendiğini söylemesi tartışmaları körükledi. CHP Kahramanmaraş Milletvekili ç, AKP'li Canbey'in iddiasına, “Dubai'deki adama nasıl TL verecek, dolar veriyor” diye yanıt verdi.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nun ekonomi ağırlıklı torba paketi görüşmelerine TRT tartışması damga vurdu. Komisyon Üyesi Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, kurumu ilgilendiren maddeye Teftiş Kurulu Başkanı'nın gönderilmesine, "Olmaz! Ya olmaz! Çünkü hesap soracağız arkadaşlar. Niye biliyor musunuz? Bakın, TRT nedir? Devletin televizyonu. Çocukluğumuzda ilk o televizyonu gördük. Hepimize dönük yayın yapması lazım, kamu yayıncılığı yapması lazım” diye karşı çıktı.

Meclis Genel Kurulu’nda TRT World kanalında maaşlarla ilgili çıkan tartışma şöyle:

AK PARTİ GRUBU ADINA MUSTAFA CANBEY (Balıkesir) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; CHP Grubu tarafından verilen önerge üzerine AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunmaktayım. Gazi Meclisimizi ve milletimizi saygıyla selamlıyorum.

TRT, Türkiye'nin en büyük medya grubu, ayrıca Avrupa Yayın Birliğinin de en büyük kamu yayıncılarından biridir. Köklü gelenekleri olan TRT son dönemde yapılan atılımlarla her alanda daha vizyoner bir yapıya kavuşmuş, yaptığı çalışmalarla marka değerini de sürekli artırmıştır.

TRT, 13 televizyon kanalı, 16 radyo istasyonuyla 41 dilde tüm dünyadaki izleyen ve dinleyenlerine ulaşmakta, âdeta Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi olmaktadır. Bir zamanlar kumanda listelerinden çıkarılan TRT bugün yaptığı yayınlarla uluslararası reyting ölçüm sistemine göre Türkiye'nin en fazla izlenen kanalı hâline gelmiştir.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Yok öyle bir şey, vallahi yok.

MUSTAFA CANBEY (Devamla) - Öyledir, öyledir.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - İlk 100'de yok. Bizde gerçekten yok hocam, vekilim, gerçekten yok.

MUSTAFA CANBEY (Devamla) - Bunu uluslararası reyting ölçüm sistemleri söylüyor. Ya siz söylediniz diye öyle olmuyor.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Bakın, yok, gerçekten yok.

MUSTAFA CANBEY (Devamla) - Eyvallah.

Özellikle tematik kanallarla da önemli bir başarıyı yakalamıştır. TRT Haber, TRT Çocuk, TRT Müzik kendi alanlarında en çok izlenen kanallardır, bunun içerisinde TRT Kürdi de vardır, TRT Arapça da vardır.

CHP Grubunun önerisin aksine TRT personelini kendi istekleri dışında özel hukuk hükümlerine tabi olarak istihdam edilmelerine yönelik herhangi bir çalışma da yoktur. TRT'de TÜBİTAK ve benzeri bağımsız ve bilimsel kurumlar tarafından yapılan analizler doğrultusunda kamu menfaati dikkate alınarak gerekli tedbirler alınmaktadır. Liyakat ve ehliyet esastır.

NİHAT YEŞİL (Ankara) - Ne liyakati?

MUSTAFA CANBEY (Devamla) - Öyledir, öyledir.

İSMAİL KONCUK (Adana) - Burada doğru bir ifade yok. Kamuoyuna yanlış bilgi veriyorsunuz.

MUSTAFA CANBEY (Devamla) - Anlatırız size, anlatırız.

Bu bağlamda kanunlar çerçevesinde emekli olmak isteyen personele teşvik edici imkân da tanınmıştır. Bu doğrultuda 1.774 personel emeklilik teşvik düzenlemesinden yararlanmış olup bundan 279 personel de faydalanmamıştır. İFP olarak adlandırılan istihdam fazlası personel ise CHP'nin söylediğinin aksine 3 bin değil, 169'dur, yani iddia ettiğiniz şey doğru değildir.

Grup önerisinde bahsi geçen bir diğer konu da TRT World'le ilgilidir. TRT World 2015 yılında ülkemizde, bölgemizde ve dünyada yaşanan olayları ve gerçekleri anlatmak için kurulmuştur. Kurulduğu andan itibaren de büyük başarılara imza atmış ve bu başarılarının en önemlilerinden biri de 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında ve hemen sonrasına yaptığı yayınlardır. O sıkıntılı günlerde millî iradenin sesini tüm dünyaya duyurmuş, demokrasiye sahip çıkmış ve özgürlüğün sesi olmuştur.

Bugün dünyada yükselen değerlerden biri yumuşak güç olarak adlandırılan kamu diplomasisi faaliyetleridir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, sözlerinizi bağlayın lütfen.

MUSTAFA CANBEY (Devamla) - Bunu yapabilmek için de bizim sesimizi dünyaya duyuracak medya kuruluşlarına ihtiyaç vardır, TRT World bunlardan biridir. CNN ve BBC gibi kanallar yıllardır dünya genelinde kendi bakış açıları üzerinden yayınlar yapmaktadır, TRT World de bugün benzer bir bakış açısıyla bizim bakış açımızı dünyaya anlatmaktadır.

Değerli arkadaşlar, TRT World'de maaşlar ne dolar üzerinden ne euro üzerinden ödenmektedir ne başka bir para birimi cinsi üzerinden ödenmektedir, TRT World'de maaşlar Türk lirası üzerinden ödenmektedir.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Dolar.

MUSTAFA CANBEY (Devamla) - Hayır, Türk lirası.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Efendim, dolar.

MUSTAFA CANBEY (Devamla) - Türk lirası.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Yahu Sayın Vekilim, dolar, dolar.

MUSTAFA CANBEY (Devamla) - Açıklamaya bakarsınız, Türk lirası üzerinden ödeniyor, bütün paralar Türk lirası üzerinden ödeniyor.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Yurt dışındaki, Dubai'deki adama nasıl TL verecek, dolar veriyor.

MUSTAFA CANBEY (Devamla) - Bak, söylediklerinizin, iddia ettiklerinizin hiçbiri doğru değil. Yine, CHP'li Mahmut Tanal'ın söylediği de doğru değil.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Onun ne söylediğini bilmiyoruz da…

MUSTAFA CANBEY (Devamla) - A Haber'in TRT'nin vericilerinden ücretsiz yararlandığı yönündeki iddia da doğru değildir, sözleşme kapsamında yapılmaktadır.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Amerika'daki adama TL mi verecek, dolar mı verecek? Amerika'daki adama, çalışan personele dolar veriyor, yapma ne olur ya.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Dolar, dolar.

BAŞKAN - Karşılıklı konuşmayalım lütfen.

MUSTAFA CANBEY (Devamla) - Arkadaşlar, sözleşme var, sözleşme ve bunun açıklaması da TRT tarafından yapılmıştır.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Dolar, dolar, yanlış biliyorsun, dolar olarak veriliyor, doğrusu da dolar olarak vermektir.

BAŞKAN - Sayın hatip, siz Genel Kurula hitap edin, süreniz tamamlanıyor.

MUSTAFA CANBEY (Devamla) - Arkadaşlar…

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Bağlayın sözlerinizi, son kez bir dakika veriyorum.

Lütfen, karşılıklı konuşmayalım.

Buyurun.

MUSTAFA CANBEY (Devamla) - Arkadaşlar, Mahmut Tanal'ın iddia ettiği gibi, TRT vericilerinin ücretsiz kullanılması iddiası doğru değildir. Bu konuda TRT'nin süreci son derece şeffaftır, sözleşmelerle özel kanallara tanınan haklar doğrultusunda bu yapılmaktadır.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Tahsilatta problem var.

MUSTAFA CANBEY (Devamla) - Yani bugün CHP'nin TRT önergesinde olan, iddia edilen CHP grup önerisinin hiçbiri doğru değildir arkadaşlar.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Yandaş kanallarınız ödemiyor, tahsilatta problem var.

MUSTAFA CANBEY (Devamla) - Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkürler Sayın Canbey.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Para ödemiyorlar, para.

MUSTAFA CANBEY (Balıkesir) - Ödüyorlar, ödüyorlar, sana faturayı ben göstereyim, gel, ödediği faturayı ben sana göstereyim.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Yok, Sayıştay raporlarını oku.

MUSTAFA CANBEY (Balıkesir) - Bende var, bende var, gel göstereyim.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Tamam, sen Sayıştay raporlarını oku. Sende var, bende var; git, Sayıştay raporlarında, orada oku, ödüyorlar mı, ödemiyorlar mı, gör.

BAŞKAN - Biraz önce "son konuşmacı" diye çağırmıştım kürsüye ama İYİ PARTİ Grubu adına da bir konuşmacı var, Adana Milletvekili İsmail Koncuk.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Ben hayatım boyunca bordrolu çalıştım, çalmadım, hiç çalmadım. Bana yakışmaz, sana yakışır o. Kim olduğunu bilmiyorum ama sana yakışır.