Gündem

Transeksüel Selin Ciğerci: Yanlış bedene doğmuş biri nasıl mutlu olabilir ki?

"Taksim-Şişli hattında çalıştım; kendimle gurur duymuyorum ama başka çarem yoktu"

30 Haziran 2019 09:05

Transeksüel Selin Ciğerci, Onur Haftası'nda Hürriyet'ten Ayşe Arman'ın sorularını yanıtladı. Ruhunun kadın olarak dünyaya geldiğini ancak erkek bedenine hapsedildiğini söyleyen Ciğerci, "Yanlış bedene doğmuş biri nasıl mutlu olabilir ki?" diye sordu. Yakışıklı olduğunu ve kadınların hep kendisine ilgi duyduğunu ifade eden Ciğerci, "Bedenimde erkekliğe dair hiçbir iz olsun istemedim. 20 yaşına kadar bu hayalle yaşadım. Ameliyat olmaya ruhen hazırdım, hiç tereddüt yaşamadım" diye konuştu.

Ailenin varlıklı olduğunu, evde bir dediğinin iki olmadığını anlatan Ciğerci, "Ama işte bülbülü altın kafese de koysan 'Özgürlüğüm' diyor" dedi. Zamanla travesti, trans birey arkadaşları olduğunu, onları küçümsemek yerine alkışlamak gerektiğini ifade eden Ciğerci ailesine açıldığı anısını şöyle anlattı:

"Benimse param vardı ama mutsuzdum. Sonunda bu ikiyüzlülük canıma tak etti. Babamın yaşadığı şoku anlatamam! İnanılmaz bir kıyamet koptu. 'Ben kararımdan vazgeçmeyeceğim, bırakın mutlu olduğum gibi yaşayayım!' dedim. Annem, 'Yapma ne olursun!' dedi. Babam, 'Allah belanı versin! Sakın bir daha bu eve girme! Def ol git' dedi ama ekledi: 'Kredi kartını da bırak. Arabanın anahtarını da...'

Üzerimdeki eşofmanlarla evi terk ettim. Ertesi gün baktım, cep telefonum da iptal olmuş. Bir arkadaşımın evine yerleştim. Dördüncü gün artık misafirlik bitmeye başlıyor. 'Bir şeyler yapmam lazım!' dedim. Nişantaşı’nda bir yerde tezgâhtarlık, gece de korsan taksicilik yapıyordum. Altı ay boyunca o arkadaşımda kaldım. Evi küçücük, misafirleri var. Yatak odasında da birileri oluyor. Ben kapı girişinde ayakkabılarla beraber oturuyordum. Geceleri işe çıkıyorlardı. Ben onları alıp götürüyordum, şoförlüklerini yapıyordum, bana günlük 50-100 lira para veriyorlardı.

Peruktu, lazerdi mazerdi derken, yavaş yavaş kadına benzemeye başladım. Ailemden asla haber alamıyordum. Babam herkesle konuşmuş. Kimse bana para gönderemiyordu. Ama benim geçişimi tamamlayabilmek için paraya ihtiyacım vardı. Bunu ilk kez söylüyorum, mecburen Taksim-Şişli hattında çalışmaya başladım. O yolda gördüğünüz insanlardan biri bendim yani! Kendimle gurur duymuyorum ama başka çarem yoktu. Çünkü param yoktu."

Kazandığı parayla önce göğüslerini yaptırdığını, sonra da kendisine ev tuttuğunu söyleyen Ciğerci,  "Gece 12 dedi mi, yollara çıkıyordum. Kızacaklar bunları anlattığım için ama gerçek bu. Sonra bir gün erkek kardeşimin bir arkadaşı beni görüyor, 'Ya abini gördük, ablanı mı diyelim... Siz niye onu yollarda çalıştırıyorsunuz?' diyor. Ve kardeşim çıktı geldi" diye anlattı. Sonrasında ailesiyle barıştığını anlatan Ciğerci, ameliyatını yıllar önce tanıştığı bir futbolcunun yaptırdığını kaydetti. 

“Narkozsuz bile ameliyat yapabilirsiniz, yeter ki kesin, kurtulayım!” dediğini söyleyen Ciğerci, "Gram tereddüt etmedim. Zaten kadındım, görüntüde de kadın olmak istedim. Şimdi nasıl mutluyum anlatamam. O zamanlar aynaya baktığımda iğreniyordum kendimden. Şimdi hayatıma erkek girmesin, ona bile razıyım. Ben kendimi seviyorum, aynaya baktığımda anaç birini görüyorum" dedi.