Gündem

Trabzon Valisi’nden müdürlere talimat: Siyasi paylaşım yapan memurlara disiplin cezası verin

25 Ekim 2019 15:00

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, kamu personelinin tamamına, 'memurunuzun sosyal medya hesabını takip edin. Siyasi paylaşım yapılması yasaktır. Siyasi paylaşım yapana, sıralı amirler disiplin cezası uygulasın' talimatı verdi.

Sözcü’den Sultan Uçar’ın haberine göre, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, kamu personelinin tamamına ‘whatsapp, twitter, facebook vb' sosyal medya hesaplarından siyasi içerikli paylaşımda bulunmalarını resmî talimatla yasakladı. 

Vali Ustaoğlu, paylaşımda bulunanlar hakkında ise sıralı disiplin amirlerince ceza verilmesini emretti. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre, valinin bu talimatında mevzuat dışı  bir durum olmasa da talimatın kentteki ünüversitelere de gönderilmesi ve müdürlerden memurların paylaşımlarını takip etmelerini emretmesi tartışma başlattı.

Vali: Tartışmalar kasıtlı

Vali Ustaoğlu'nun talimatı üniversite dahil tüm kamu kurumlarına gönderilince kentte, yükseköğretimde özerklik sınırının aşıldığı tartışması çıktı. Siyasi paylaşım yasağının temelinde 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesi olduğunu savunan Vali Ustaoğlu tartışmaların, üniversite boyutuna çekilmesinin kasıtlı bir kötüniyet taşıdığını savunduğu öğrenildi.

Eğitim İş Trabzon Şube Başkanı Tamer Özlü, "Devlet Memurlarının 657 sayılı yasanın 125'nci maddesine göre; ‘Devlet memurlarının herhangi bir parti yararına veya zararına siyasi fiilen faliyette bulunması'yla ilgili yasağı tüm memurların zaten çok bildiklerini belirterek, “Bu yasaklama uygulamada, iktidar veya muhalefet lehine ya da aleyhine gibi bir ayrıştırma süzgecinden geçiriliyor. Cezai yaptırım da ona göre uygulanıyor” dedi.