Gündem

TPIC’de sürpriz istifa

16 Ağustos 2024 17:00

Nursena Kurtoğlu/ T24 Ankara 

Ülke genelinde petrol sondajlama işlerinde tek yetkili firma olarak faaliyet gösteren Turkish Petroleum International Company ’de (TPIC) Genel Müdürü Halim Çakmak istifa etti. Çakmak, istifasını şirket çalışanlarına gönderdiği özel e-posta mesajı ile duyurdu. Çakmak’ın istifasının, geçen temmuzda Gabar Dağı’nda faaliyet gösteren petrol platformunda yaşanan ve mühendis Mehmet İrfan Güler’in yaşamını yitirdiği kazadan sonra gelmesi dikkati çekti. 

İstifanın sebebi Gabar’ daki kaza mı?

T24’ün aldığı bilgiye göre, Gabar ’daki petrol sahasındaki sondaj kulesinin devrilmesi sonucunda bir mühendisin öldüğü kaza ile anılan TPIC’in genel müdürü Halim Çakmak’ın istifa ettiği öğrenildi.

TPIC’te 2012’de göreve başlayan ve geçen yıl genel müdürlük koltuğuna oturan Çakmak, dün akşam saatlerinde istifa etti. Kurumda heyecanlı saatlerin yaşanmasına neden olan gelişme, aynı saatlerde bizzat Çakmak’ın şirket çalışanlarına gönderdiği veda mesajıyla kesinlik kazandı. Geçen yıl 15 Ağustos günü genel müdürlük görevine başlayan Çakmak, tam bir yıl sonra 15 Ağustos’ta görevinden ayrıldığını duyurdu.

Çakmak mesajında çalışma arkadaşlarından helallik isteyip TPİC’te 12 yıl boyunca çalışmanın kendisi için bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti. Çakmak’ın veda mesajına karşın şirketin yönetiminden gelişmeyle ilgili herhangi kamuoyu bilgilendirmesi yapılmaması dikkati çekti.

Neler Olmuştu?

21 Temmuz’da Şırnak Gabar Dağı’nda yer alan 27 Numaralı Şehit Aybüke Yalçın Petrol Arama Sahası'nda petrol sondaj kulesi devrildi. Enkaz altında kalan mühendis Mehmet İrfan Güler hayatını kaybederken iki işçi yaralı olarak kurtuldu.

Kazayla ilgili Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan adli soruşturma ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca yürütülen idari soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası TPIC ile ilgili ne demişti?

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası 2017 yılında, sondaj, kuyu tamamlama ve jeofizik hizmetlerinin TPIC’e devredilmesine yönelik kararlardan derhal vazgeçilmesi gerektiğini ifade eden bir basın açıklaması yayınlamıştı. TMMOB’un aynı yıl hazırladığı Türkiye Petrolleri isimli raporda TPIC’in kar odaklı özel sektör mantığıyla çalışmasının mühendis ve işçileri güvencesiz çalışma koşullarına mahkûm bırakacağını ifade eden uyarılar yer aldı.