Gündem

Tozkoparan'daki kentsel dönüşüm nedeniyle evinden zorla tahliye edildi, Gaziantep’te depremzede oldu: 70 yaşında iki travma yaşadım

Fotoğraf: Hazar Dost

15 Şubat 2023 14:52

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkıma neden olan iki ayrı deprem, on binlerce kişinin ölümüne neden olurken, yüz binlerce insanı da evsiz bıraktı. Deprem bölgesindeki evini terk etmek zorunda kalanlar arasında, İstanbul Tozkoparan’daki kentsel dönüşüm projesi nedeniyle evinden polis zoruyla çıkarılan 70 yaşındaki Fehmi Sarıcı da vardı. 

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından on binlerce kişi hayatını kaybederken, yüz binlerce bölge sakini de evleri kullanılamaz duruma geldiği için şehirlerini terk etmek zorunda kaldı. 

Göç edenlerin arasında 70 yaşındaki Fehmi Sarıcı ve ailesi de vardı. Sarıcı ailesini diğerlerinden farklı kılan şey ise henüz Ekim 2022’de taşındıkları Gaziantep’e gelme nedenleriydi. 

Tozkoparan’daki kentsel dönüşüm projesi kapsamında tapulu evlerinden edilen yüzlerce aileden biri olan Sarıcı ailesi, İstanbul’da maddi sebeplerle yaşayamayacaklarını düşündükleri için Gaziantep’e gitti. 

T24’e konuşan Fehmi Sarıcı, “Devlet bin 950 TL kira yardımı yapıyor. Biz bu yardımla nasıl İstanbul’da yaşayalım?” diyerek Gaziantep’e, "çaresizlikten" gittiklerinin altını çizdi. 

Ailesiyle yaşadığı evin yıkılmadığını söyleyen Sarıcı, depremin kentin tamamını etkilediğini, elektrik, su ve doğal gaz gibi yaşamsal ihtiyaçların karşılanamadığını belirtti. 

Tozkoparan’a geri döndüklerini söyleyen Sarıcı, “Buradan kovulduk, orada depreme yakalandık. 70 yaşında iki ayrı travma yaşadım” dedi.

Afet bölgesinden İstanbul’a gelebilmenin zorlu olduğunu anlatan Sarıcı, “Biz bedava bilet falan bulamadık. İstanbul’dan oğlum bilet ayarladı. 23 saatte geldik” diye konuştu. 

Şimdi tekrar döndüğü mahallesinde, birçok travmayla birlikte hayata tutunmaya çalışacağını söyleyen Sarıcı, “Kaderimizde bu sıkıntılar çekmek varmış" ifadesini kullandı.

Ne olmuştu?

Tozkoparanlılar, Güngören Belediyesi’nin Çevre, Şehir ve İklim Bakanlığı’yla beraber yaptığı kentsel dönüşüm projesini "rant projesi" olarak adlandırıyor ve yıllardır oturdukları evlerden hukuksuzca çıkarılmak istendiklerini söylüyorlardı. 23 Haziran 2021’de polis ve zabıta ekiplerinin de katılımıyla evler boşaltılmaya çalışılmıştı. 

Polisin biber gazı kullanarak müdahale ettiği Tozkoparanlılar arasında Fehmi Sarıcı da vardı. Sarıcı, yıllarca yaşadığı evinden Güngören Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projesi nedeniyle çıktı.