Gündem

Tosyalı Holding, Osmaniye'de yapacağı tesis için bazı vergilerden muaf olacak

30 Aralık 2022 10:16

Yöneticisi olduğu Varlık Fonu’nun şirketlerine boru satmasıyla gündeme gelen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Fuat Tosyalı’nın sahibi olduğu Tosyalı Holding'in, Osmaniye’de yapacağı tesis için bazı vergilerden muaf olacağı, bazı vergileri de indirimli ödeyeceği ortaya çıktı.

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre,  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sasım ayı Yatırım Teşvik Belgeleri listesinde Tosyalı Holding’e bağlı, “Tosçelik Profil ve Saç Endüstrisi” A.Ş. de yer aldı. Şirketin Osmaniye’de yapacağı çimento, kireç ve alçı üretim tesisi için faiz desteği sağlanacak. Holding, gümrük vergisi muafiyeti, katma değer vergisi istisnası, sigorta primi desteği ve vergi indirimi gibi birçok destekten de yararlanacak. 

Tosyalı Holding’e sağlanan ilk destek değil

Bu durumun, Tosyalı Holding’e sağlanan ilk destek olmadığı öğrenildi. Daha önce Tosyalı Holding, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Hatay'ın İskenderun ilçesindeki 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin imar planlarını değiştirmesiyle gündeme gelmişti. Bakanlığın yaptığı plan değişikliğiyle, söz konusu holdingin denizi doldurarak yaklaşık 80 bin metrekare büyüklüğünde liman inşa etmesinin önü açılmıştı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tosyalı Holding’e Zonguldak Filyos Vadisi’nde 49 yıllığına arazi tahsis etmişti. Holdingin bu araziye milyarlarca liraya gübre üretim tesisi inşa edeceği açıklanmıştı.