Gündem

Toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı: Maden işçileri greve hazırlanıyor

Maden işçileri yüzde 15 zam talep ederken hükümet yüzde 5 zam önerdi

21 Temmuz 2019 09:54

Kamuda çalışan yaklaşık 200 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde, Türk-İş ile hükümet arasında henüz anlaşma sağlanamadı. Genel Maden-İş Sendikası sözleşme sürecini değerlendirerek grev hazırlıklarına başlama kararı aldıklarını açıkladı. 

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, Türk-İş, kamuda en düşük ücretin 3 bin 500 TL’ye yükseltilmesi, seyyanen 300 TL zam, ilk altı ay için yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için de enflasyon + yüzde 3 refah payı talep etti. Hükümet ise 3 bin 500 TL altında ücret alanlara 60 TL seyyanen ve birinci altı ay yüzde 5, ikinci altı ay ise yüzde 4 zam önerdi. 

Zonguldak’taki Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait ocaklarda Genel Maden-İş Sendikası’na üye işçiler çalışıyor. Bu nedenle Genel Maden-İş Sendikası Genişletilmiş Başkanlar Kurulu önceki günkü toplantısında sözleşme sürecini değerlendirdi. 

Yayımlanan bildiride, “Yeraltında çalışan arkadaşlarımıza yasal hakları olan en az 2 asgari ücretin uygulanmaması ve sıfır zam önerilmesi, denge ödeneğinin ödenmemesi, harici servislerde ve MTA’da düşük ücretlerle çalışan arkadaşlarımıza açlık sınırındaki ücretlerin dayatılması gibi ekonomik krizin faturasını maden işçilerine ödetmek isteyen dayatmalarla bu sözleşmelerin masada bitirilemeyeceği izlenimi edinen başkanlar kurulumuz, grev hazırlıklarına başlama kararı almıştır” denildi. 

Greve çıkmak için son tarihler: 25 ve 26 Ağustos

Mevzuata göre 60 günlük süre sonunda TTK’de greve çıkmak için son tarih 25 Ağustos, MTA’da 26 Ağustos. Sendika bu süre içerisinde işçileri bilgilendirecek. 25 Temmuz’da Madenci Anıtı’nda açıklama yapacak. Anlaşma sağlanamaması halinde ise 6 Ağustos’ta grev kararları alınacak. Anlaşmazlık devam ederse de 25 Ağustos’ta greve çıkılacak.