Ekonomi

TOBB Başkanı’ndan bankalara ‘vicdansızlar’ eleştirisi: İyi günde hepsi peşimizden koşar, yağmur başladığı an…

13 Temmuz 2019 12:44

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, bankacıları ‘iyi gün dostu’ olmakla suçladı. En büyük sıkıntıyı bankacılık sektöründe yaşadıklarını savunan Hisarcıklıoğlu, “Bu bankalar o kadar vicdansızlar ki iyi günde hepsi peşimizden koşar, yağmur başladığı an elinden şemsiyeyi alıp hepsi ortadan kaybolur” dedi.

Rize Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Rize’nin Yıldızları Vergi Ödül Töreni’nde konuşan Hisarcıklıoğlu, bankacılık sektörüyle yaşadıkları sorunların ardından ‘ellerini taşın altına koyduklarını’ kaydederek, “Tüm kaynaklarımızı seferber ettik. Türkiye'deki KOBİ'lerin yüzde 15'ine, 96 bin KOBİ'mize 12 milyar lira kredi imkânı çıkardık. Düşük faizli KOBİ destek paketlerini başlattık. Hükümetimize gidip ilave destek talep ettik. 4 ayrı kredi paketiyle KOBİ'lerimize kredi imkânı sundular” ifadesini kullandı.

"Ocak-Nisan arasında aldığımız işçiye cebimizden bir lira vermedik; ne maaş, ne SSK, ne prim ve vergi ödedik"

İstihdam faaliyetlerinin yüksekliğinden de şikayet eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“İşverene asgari ücret desteği getirilmesini sağladık. 2019’da aylık 150 TL olarak 12 ay boyunca kullanılacak. İstihdam seferberliği başlattık. Tarihimizde ilk olarak, Ocak-Nisan arasında aldığımız işçiye cebimizden bir lira vermedik. Ne maaş, ne SSK, ne prim ve vergi ödedik. Dördüncü aydan sonra yeni bir kişi istihdam edersek sadece 2 bin 20 lira ödeyeceğiz. Üzerindeki bin 400 lirayı devlet bizden almıyor. Sadece asgari ücreti ödüyoruz. İşinde zorluk çeken, işçisinin maaşını ödemekte zorluk çekiyorsa maaşını İşsizlik Fonu Kısa Çalışma Ödeneğinden alıyor. İş düzelmedi, ilave 3 ay daha kullanıyorsun. İç piyasayı harekete geçirmek için KDV indirimleri geldi. Mobilya, beyaz eşya, otomobil ve konutta vergiler indirildi. Konut hariç diğerleri Haziran sonunda bitti ama uzatılması için de hükümetten talep ediyoruz.”

(İHA)