Gündem

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı: Fay hattına, zayıf zemine bina yapmanın sonucunu yaşıyoruz

12 Şubat 2023 07:55

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde depremlerin ardından 10 ilde yaşanan yıkımlara ilişkin "Fay hattına, zayıf zemine bina yapmanın sonucunu yaşıyoruz" değerlendirmesini yaptı. 

Cumhuriyet'ten Dilan Ayırkan'ın haberine göre, Giritlioğlu,  “Deprem bölgesinin tamamı fay hattı üzerine kurulmuş” diyerek şu tespitleri yaptı: “13.5 milyon insan fay hattı üzerine yığılmış. Buralarda nüfus yoğunluğunun çok daha az olması ve yerleşim alanlarının fay hattından daha uzak olması beklenirdi. Bundan sonra yapılacak yapıların da olabildiğince fay hattından ötelenerek başka bir noktada üretilmesi gerek. Yatay ya da dikey mimariden öte güçlü bir zeminde, mühendislik hizmeti almış, ruhsatlı yapılar yapılması gerekiyor.” dedi.

Olası İstanbul depremi için alınacak önlemleri de sıralayan Giritlioğlu, “İstanbul’da yatay mimariye geçilebilecek bir alan yok. Metropol uçtan uca dayanmış vaziyette. Burada olması gereken nüfusu azaltmaya gitmek. İstanbul’un nüfus eşiği planlamalara göre 2030’a kadar 16 milyondur. Şu an bile nüfus 20 milyonu geçmiş durumda. Biz hâlâ mega projelerle şehirlere nüfus yığıyoruz” yorumunu yaptı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm çalışmalarıyla keyfi imar planları yaptığını belirten Giritlioğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü: 

“İstanbul İl Çevre Düzeni planımız var. Bakanlık kentsel dönüşüm kanununu araçsallaştırarak istediği yerde keyfi ayrıcalıklı imar planları yapıyor. Devasa yapılaşma yoğunlukları nüfus yükleri getiriyor buralara. Bunlardan kaçınmak gerekiyor, bilimsel planlamalara saygı duymak gerekiyor. 15-20 yıldır şehir planlamacıların adı yok, bütün planlama kararlarını siyaset veriyor. Rant siyaseti oldukça biz kentlerimizi depreme dirençli hale getiremeyiz.”