TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi eylül ayında kantin denetimleri ve Okul Gıdası Logosu konularını mercek altına aldı. Buna göre, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kantinlere denetim yapacak personel sayısı yetersiz ve okullarda gıda güvenliği konusunda yeterli incelemeler yapılmıyor.
Denetçi sayısı yeterli değil
Okul kantinlerine denetim yapacak görevli sayısının yeterli olmadığını söyleyen şube şu bilgileri verdi:
"İzmir ilinde Milli Eğitim Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü verilerine göre; 3 bin 737 okul bulunuyor. Resmi gazetede yayımlanan “Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği” gereği okul kantinlerindeki gıda denetimleri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülüyor ancak 28 aydır atama yapmayan Tarım ve Orman Bakanlığı'nın mevcut denetçi sayısı ile hali hazırdaki tüm gıda işletmelerinin denetlenmesi bile mümkün değilken, ek olarak okul kantinlerini de etkin şekilde denetlemeleri mümkün görülmüyor."
Okul kantinlerinde gıda güvenliği hakkında yapılan açıklamanın devamı şöyle:
Genelgeler yetkin olmayan kişilerin denetim yapmasının önünü açıyor
"Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü yayınladığı okul kantinlerinde satılacak gıdalar ve eğitim kurumlarındaki gıda işletmelerinin hijyen yönünden denetlenmesi konulu bir genelge ile gıda bilimi konusunda eğitim almayan bir personelin gıda güvenliği ve hijyen şartlarıyla ilgili bir konuda denetim yapmasının önü açılmaktadır. Bu durum kantinlerdeki gıda güvenliği ve hijyen denetimlerini zafiyete uğratmaktadır. Bakanlık dışındaki denetim ihtiyacının, uzmanlık alanı gıda güvenliği olmayan meslek gruplarınca yapılması yerine bu alanda uzman olan gıda mühendisleri tarafından karşılanması gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde gıda mühendisleri istihdam edilmelidir. Mevcut durumda bu maddeye dayanarak yapıldığı belirtilen denetimlerin etkinliği sorgulanmalıdır."
Okul Gıdası Logosu'nun yürürlüğe girmesi ertelendi
"Tarım ve Orman Bakanı, Sağlık Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı tarafından Ocak ayında Okul Gıdası Logosu protokolü imzalanmış ve Haziran ayında çıkartılan tebliğle 16.09.2019’da yürürlüğe gireceği belirtilmişti. Bununla ilgili olarak da bütün yaz boyunca reklamlar yapılmasına rağmen okulların açılmasına bir hafta kala yapılan yeni bir tebliğ ile Okul Gıdası Logosu’nun yürürlüğe girme süresi hiçbir sebep gösterilmeden 1 yıl ertelenmiştir."
Denetim takibi konusunda velilere ve öğrencilere de görev düşüyor
"Kantinlerin periyodik olarak haşere mücadele uygulamaları kapsamında ilaçlamalarının yaptırılması okul yönetimlerinin sorumluluğundadır. Burada velilere, okul aile birliklerine ve bilinç düzeyi bu konuyu anlayabilecek yaştaki öğrencilere de iş düşmektedir. Bu anlamda, öncelikle gıda maddelerinin kantinde muhafaza ve sunum koşullarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Bunun yanı sıra kantin temizliğinin ve personel temizliğinin yeterli düzeyde olması, kantinde görevli personelin hijyen eğitimi belgelerinin yanı sıra belirli periyotlarda portör muayenelerinin yapılması da en önemli noktalardan biridir. Ayrıca kantinlerde satılan ambalajlı ürünlerin, etiketlerinde bulunan, işletme kayıt/onay numarası, son tüketim tarihi/tavsiye edilen tüketim tarihi ve saklama koşulları gibi bilgilerin incelenerek satın alınması gerekmektedir.
Ambalajsız olarak satılan her türlü gıda maddesinin doğru sıcaklıkta ve uygun koşullarda muhafaza edildiğinden emin olunmalıdır. İşletme kayıt/onay numarası olmayan ve/veya şüphe duyulan ürünlerle ilgili ALO 174 Gıda Hattı aranarak bilgi verilmelidir."
Zorunlu 'Bilinçli Gıda Tüketimi' dersi getirilmeli
"Öğrenci temsilciliklerimizle beraber, konunun öneminin farkındalığıyla 2003 yılından bu yana ilk ve orta öğretim öğrenci ve velilerine “Bilinçli Gıda Tüketimi” eğitimleri vermekteyiz" açıklamasını yapan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, okullarda “Bilinçli Gıda Tüketimi” isimli zorunlu bir dersin olması ve bu derslerin Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde istihdam edilecek Gıda Mühendisleri tarafından verilmesi gerektiğinin altını çizdi.